Od 5. maja kreće isplata minimalca: EVO ko će na računu dobiti nešto manje od 91.000!

Autor: kurir.rs, republika.rs

Vesti

23.04.2020

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaposleni širom Srbije mogu već 6. maja, na svojim računima, očekivati minimalac od 30.022 dinara. Iako su prve informacije bile da će država minimalac uplatiti do 10. maja, juče je zvanično potvrđeno da se da isplatom kreće pet dana ranije. Mnogi poslodavci istovremeno poručuju: "Novac uplaćujemo radnicima čim stigne".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali rekao je juče da će se do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na državnu pomoć, nakon čega će odmah krenuti i isplata minimalca na namenske račune poslodavaca. Odmah po uplati, poslodavci će moći da isplate zaposlenima ovu minimalnu zaradu. Ona iznosi tačno 30.022 dinara.

Kako bi se izbegle moguće zloupotrebe i mogućnost da poslodavci novac ne daju radnicima, država će minimalac uplatiti na novootvorene namenske račune poslodavaca sa kojih novac mora da bude isplaćen radnicima. Novac sa ovog računa nemoguće je prebaciti na redovne račune firme.

Država je predvidela, i da ukoliko poslodavac ne utroši dobijen novac, ta ista sredstva mora da vrati u državni budžet.

Podsetimo, država je nedavno u sklopu ekonomske pomoći privredi, donela odluku da svakoj kompaniji, za svakog radnika, isplati po 30.022 dinara tokom tri meseca.

CIlj države je da na ovaj način svakom radniku obezbedi bar minimalac, a da li će poslodavac dobijeni novac dati kao dodatak na platu ili ne, njegova je volja, pre svega mogućnost u momentu kada cela privreda gotovo da stoji.

Ko ima pravo na minimalac?

Vlada je uredbom, vrlo precizno definisala grupe radnika koji će za april, maj i jun, od države dobiti nešto manje od 91.000 dinara, a jasno je i koji zaposleni na to nemaju pravo.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Na minimalac imaju pravo radnici koji su prijavljeni, u prevodu oni koji ne rade na crno. Minimalac će biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Pavilo jeste da je firma u kojoj rade osnovana pre 15. marta ove godine, kao i da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja.

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima.

Mere tražilo pola milona firmi

Za deset dana na listi za pomoć našlo se više od 500.000 malih i velikih privrednika.

Za manje od 24 sata, 15.000 privrednika otvorilo je namenski račun za uplatu minimalca i na taj način se prijavilo za mere. Pet dana kasnije ovaj broj se povećao na 145.570, a juče i na nepunih 170.000. Još 300 hiljada privrednika na mere je prijavljeno automatski. Dakle gotovo svi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Mile

23.04.2020 11:59

Da li poslodavac koji je terao radnike da rade i zaradio ogroman profit u ovoj nevolji a isplatio je vec minimalac koji je i dosad plaćao.Da li će njemu to što država uplati ostati ili mora dati radniku.Ispada bolje ova tri meseca ne raditi i dobiti platu.Treba videti ko je imao profit od radnika a ko nije.Ovako su samo tajkuni u dobiti i zaradu će prebaciti na privatne račune u inostranstvo.

Zoi

23.04.2020 16:19

Dobro je sto se zna datum.

JovicaBabic84

23.04.2020 18:35

Ovo je zaista odlicno.