Gde se koronavirus najviše zadržava: Da li su to usta, oči ili nos? Lekari otkrivaju!

Autor: Republika

Vesti

22.04.2020

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je novi virus korona relativno nepoznat, lekari se tude da na osnovu kliničke slike i toka bolesti pacijenat saznaju što više o bolesti Covid-19.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje Nacionalnog Instituta za Infektivne Bolesti Spalancana u Rimu je pokazalo da je virus Sars-Cov-2 aktivan u suzama zaraženih pacijenata.

Kod šezdesetogodišnje žena, prvog pacijenta sa potvrđenom dijagnozom  u Italiji, primećen je visok nivo zaraznih čestica virusa u očima, dugo nakon što se infekcija povukla iz nosa, navodi se u novom izveštaju.

Kako pišu mediji, pacijentkinja je 23. januara doputovala avionom iz Vuhana u Italiju.

Za manje od sedam dana, ona je počela da oseća glavne simptome bolesti Covid-19, zbog čega je sutradan otišla u bolnicu.

Imala je suv kašalj, bol u grlu, upalu sluzokože u nosu i crvene oči. Test je pokazao da je pozitivna na korona virus SARS-COV-2, a nekoliko dana kasnije razvila se teža klinika slika, te je pacijentkinja prijavila simptome groznice, mučnice i povraćanja.

Zdravstveni radnici su uzeli bris iz oka, kada su otkrili prisustvo genetskog materijala novog virusa korone.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- RNA iz SARS-CoV-2 otkriven je u brisu oka, a danima unazad virus nije bio prisustan u brisu nosa - napisao je istraživač u svom izveštaju, objavljenom u časopisu Anali interne medicine, koji objavljuje Američki koledž lekara.

- Otkrili smo da očna vodica kod pacijenata zaraženih Covid-19 bolešću može da sadrži virus i stoga može da bude potencijalni izvor infekcije.  Ovi nalazi naglašavaju koliko je važno poštovati savete lekara, izbegavanje dodirivanja nosa, usta i očiju, kao i učestalo pranje ruku - napisali su autori.

Oči mogu biti i ulazno mesto virusa i izvor širenja zaraze, tvrde istraživači, koji upozoravaju da oftalmolozi moraju biti posebno oprezni tokom pregleda.

- Nadalje, primetili smo da se očne infekcije kod pacijenata pozitvnih na korona virus mogu pojaviti na početku bolesti Covid-19, tako da mere za sprečavanje prenosa tim putem moraju biti sprovedene što je pre moguće - napominju naučnici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Polazeći od brisa uzetog iz oka zarazenog pacijenta, koji je imao bilaterali konjuktivitis, istraživači su uspeli da izoluju virus, pokazujući tako da se on moze razmnožavati, ne samo u respiratornim organima, vec i u oku, prouzrokujući konjuktivitis.

Ovo otkriće ima važne implikacije za opšte zdravlje, pa je rezultat do kojeg su dosli italijanski lekari prosleđen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Istraživanje je potvrdilo da brisovi oka mogu biti pozitivni na infekciju virus i u slucaju kada na uzorcima iz respiratornog sistema nema više vidljivih tragova virusa.

RepublikaFoto: Photo by CDC on Unsplash
Foto: Ilustracija

Tri sedmice nakon hospitalizacije pacijenti kod kojih se zaraza testira putem brisa iz respiratornih organa, su negativni na Covid-19, dok je uzorak iz brisa oka bio i dalje slabo pozitivan i do 27 dana od pocetka hospitalizacije.

Biće potrebne dalje istraživanje kako bi se proverilo koliko dugo je virus u suzama aktivan i potencijalno zarazan.

- Ovo je jos jedna kockica u mozaiku koji sastavljamo pokušavajuci da otkrijemo komplikovanu tajnu ovoga virusa - rekla je generalna direktorka Spalancanija, Marta Branka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading