Pokrenut postupak kontrole u domovima za stare: Zaštitnik građana hitno traži kompletnu dokumentaciju od ustanova

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.04.2020

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana pokrenuo postupke kontrole u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, kao i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ministarstvo, inače, na svojoj internet stranici svakog dana objavljuje informacije o broju ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih u kojima je potvrđeno prisustvo virusa Kovid-19.

Zaštitnik građana danas je na adresu 20 ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina a u kojima je potvrđeno prisustvo koronavirusa, zatražio da mu se što hitnije dostavi kompletna dokumentacija i odgovori na pitanja u vezi sa okolnostima i merama koje se preduzimaju u zaštiti zdravlja korisnika navedenih ustanova.


S obzirom da Zaštitnik građana nema nadležnosti i ovlašćenja da kontroliše rad privatnih pružilaca usluge socijalne zaštite za domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije, on je pozvao Ministarstvo da obavi neposredan nadzor u sedam ustanova ovoga tipa u kojima je zabeležena pojava koronavirusa, da utvrdi sve relevantne činjenice u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta i naloži mere u okviru svojih nadležnosti, te da o svemu obavesti Zaštitnika.

Po dostavljanju odgovora Zaštitnik građana će odlučiti o daljem toku postupka i potrebi donošenja mera iz nadležnosti ovog organa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading