Starac misteriozno nestao iz Doma za stare u Smederevu: Policija ga slučajno našla na ulici

Autor: Republika

Vesti

21.04.2020

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deka star 93 godine pobegao je iz Doma za stare u Smederevu koji je u karantinu od pojave infekcije koronavirusom. Starca je slučajno, na ulici, pronašla policija, a ne zna se ni kada, ni na koji način je uspeo neopaženo da napusti ustanovu koju čuvaju pripadnici Vojske Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Korisnika gerontološkog centra, sa prebivalištem u Požarevcu, rođenog 1927. godine, jutros oko 7,00 časova patrola policije spazila je u Ulici Kajmakčalanskoj. Kako je deka dementan, trebalo je vremena da utvrde identitet, kao i činjenicu da je zapravo korisnik Dom za stare, koji je udaljen skoro kilometar od mesta gde je nađen.

- Nakon obavljenih razgovora nije jasno kada je deka napustio Dom, kao ni kako je uspeo da izađe iz kruga ustanove, a da ga niko ne vidi. Dom, inače, ima tri izlaza koje čuvaju pripadnici Vojske. Protiv deke nije podneta prijava, jer je dementan, i nije svestan učinjenog dela - potvrđeno je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu.

Kako se saznaje, starac je nedavno testiran na koronavirus i nalaz je negativan. Ipak, pozvana je medicinska ekipa kovid ambulante koja je deku bezbedno vratila u Dom.

Ova ustanova socijalne zaštite je deset dana, odlukom resornog Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja, pod merom "izolacije u izolaciji". To znači da nikome nije dozvoljen ulaz ni izlazak, a objekat čuva Vojska Srbije.

Do nedavno, u Domu za stare bili su u izolaciji i zaposleni i korisnici. Zbog lečenja, jedanaestoro radnika prebačeno u neku od banja, dok je 32 korisnika, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, na lečenju u nekoj od kovid bolnica u Beogradu.

Do sada je testirano ukupno 180 korisnika i zaposlenih ovog gerontološkog centra. Ustanovljeno je prisustvo koronavirusa kod ukupno 76 osoba- 65 korisnika i jedanaestoro zaposlenih. Nisu obrađeni svi testovi. Nije ustanovljeno ko je nulti pacijent odnosno kako je zaraza ušla u Dom za stare.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading