IFC investira 18,5 miliona evra u EFSE za podršku kreditiranju mikro, malih i srednjih preduzeća u Evropi i Centralnoj Aziji

Autor: Republika

Vesti

21.04.2020

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, investira 18,5 miliona evra u Evropski fond za Jugoistočnu Evropu SA, SICAV-SIF (EFSE). Ova investicija namenjena je za kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) preko banaka i mikrofinansijskih institucija u 14 zemalja Evrope i Centralne Azije (ECA). EFSE je najveći regionalni mehanizam za finansiranje MMSP.

Foto: Promo foto

Investicija IFC-a će omogućiti da finansiranje za ove kategorije u ECA regionu bude dostupnije nego ranije.Krajnji korisnici biće MMSP i lica kojima je trenutno finansiranje ograničeno, nepouzdano ili nemaju mogućnost za to.

MMSP su motori ekonomskog rasta i važni pokretači zapošljavanja u ECA regionu. Pristup finansiranju ostaje ključna prepreka njihovom rastu. Istraživanje je pokazalo da 27 odsto MMSP u ECA regionu nemaju zadovoljene potrebe za finansiranjem, s procenom da im nedostaje oko 740 milijardi dolara neophodnih za finansiranje.IFC investicija ćepodstaćiveću konkurentnost na tržištu, pokazaće održivost finansiranja u lokalnoj valuti, i omogućitiinovaciju proizvoda među kreditorima.

Ova investicija dobija na značaju u vremenuCOVID-19 pandemijei njenog katastrofalnog uticaja na MMSP u regionu. Ovim biznisima sada je potrebna hitna podrška da opstanu u momentu krize i sačuvaju radna mesta.

IFC je višegodišnji partner EFSE-a od njegovog osnivanja 2005. godine i podržao ga je već kroz nekoliko projekata. Kristof Tiskens, predsednik Upravnog odbora EFSE-a, rekao je:

"Već 15 godina promovišemo finansijsku inkluziju i finansiranje lokalnom valutom u regionu. EFSE ima zadovoljstvo da nastavi saradnju sa dragocenim partnerima poput IFC-a i da generiše pozitivan uticaj investiranjem u ono što su ekonomske okosnice regiona, odnosno mikro i mala preduzeća".

Komentarišući ovu investiciju, Vitorio di Belo, zadužen za regionalnu industriju u IFC-u, je rekao:

"Projektom podržavamo pružaoce finansijskih usluga koji podmirujupotrebe u MMSP segmentu, uključujući i kroz finansiranje lokalnom valutom, istovremeno osnažujući operativni kapacitet i održivo poslovanje kompanija u koje EFSE ulaže. Ova investicija doprineće kontinuiranom sprovođenju IFC-ove strategije finansijske inkluzije Grupe Svetske banke".

O IFC-u


IFC je sestrinska organizacija Svetske banke i članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija fokusirana na privatni sektor na tržištima u razvoju. Mi poslujemo sa više od 2.000 preduzeća širom sveta, koristeći sopstveni kapital, stručnost i uticaj da stvorimo tržišta i prilike tamo gde je to najpotrebnije. U fiskalnoj 2019. godini dali smo više od 19 milijardi dolara zemljama u razvoju kroz dugoročna finansiranja. Koristimo snagu privatnog sektora za okončavanje ekstremnog siromaštva i podsticanje zajedničkog napretka. Za više informacija posetite www.ifc.org.

Pratite nas

www.facebook.com/IFCwbg  

www.twitter.com/IFC_org  

www.youtube.com/IFCvideocasts 

www.ifc.org/SocialMediaIndex 

www.instagram.comifc_org 

O EFSE fondu

Evropski fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE), osnovan 2005. godine, ima za cilj da promoviše ekonomski razvojinapredak u Jugoistočnoj Evropii susednom istočnom region, i to investiranjem u uspeh mikro i malih preduzeća, kao i da promoviše poboljšanje uslova života u privatnim domaćinstvima. Kako je pristup finansijskim uslugama ključan za razvoj ovog segmenta, EFSE se fokusira na pomoć lokalnim finansijskim sektorima kako bi se osnažiliza pružanje odgovornog finansiranja ovoj ciljnoj grupi. Osim investicionih aktivnosti kroz lokalne partnere, EFSE multiplikuje svoj uticaj kroz EFSE Razvojni Instrument, koji obezbeđuje tehničku pomoć, obuku, i druge vidove nefinansijske pomoći preduzetnicima i institucijama.

EFSE je osnovala KfW razvojna banka, uz finansijsku podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ) i Evropske komisije. Kao prvo takvo javno-privatno partnerstvo, EFSE dobija kapital od donatorskih agencija, međunarodnih finansijskih institucija i privatnih institucionalnih investitora. Za više informacija o EFSE, posetite www.efse.lu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading