Srbija udara na koronu! Sleteo avion sa 90.000 testova i opreme za laboratoriju

Autor: blic.rs, republika.rs

Vesti

15.04.2020

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na beogradski aerodrom sleteo je još jedan avion sa medicinskom pomoći iz Kine, u kome se nalaze oprema za laboratorije, 90.000 testova i ostale stvari potrebne za suzbijanje pandemije koronavirusa.

RepublikaFoto: youtube.com/tanjug/printscreen
Stigla donacija od čelične braće

- Montiranjem ove laboratorije u KC Srbije, već od ponedeljka ćemo raditi 2.000 testova dnevno - rekao je Borislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Kako je naveo, druga laboratorija će biti montirana u Nišu, i moći će dnevno da analizira 1.000 uzoraka.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je pre nedelju dana potpisan ugovor o zajedničkoj izgradnji laboratorije, da su pre dva dana stigli stručnjaci iz Kine, a danas i deo opreme za laboratorije.

- Povećanje kapaciteta za testiranje ima veliki značaj za suzbijanje korona virusa. Ovih dana se Srbija nalazi u najtežim danima, a juče su razgovarali predsednici Srbije i Kine - rekla je ona.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naveo je da je avion bez ikakve sumnje nešto što treba da ohrabri građane Srbije.

- Srbija se snažno bori protiv epidemije, imamo dobre rezultate, i želim da pohvalim sve ljude u Srbiji koji daju doprinos u svemu ovome - naveo je Antić.

Kako je kazao, ova oprema je jedan novi optimizam.

- Kao što smo mi bili uz našu braću i sestre iz Kine kada su se oni suočavali sa ovim problemom, danas sve to osećamo sa njihove strane. Dva naroda imaju iskreno prijateljstvo, kome ne mogu da stanu na put ni hiljade kilometara razdaljine - kazao je Antić.

On je naveo da je danas postignut maksimum kada je reč o broju testiranih, a oprema koja je danas stigla omogućiće da se kapaciteti testiranja duplo uvećaju.

- U tome imamo pomoć i stručnog tima, ali i drugih organizacija - istakao je Antić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading