Simbol pravog pokajanja: Slavimo sveticu koja je živela u neopisivom bludu dok nije pronašla veru!

Autor:

Vesti

14.04.2020

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju svetu prepodobnu Mariju Egipćanku.

Foto: twitter.com/NoTrueScotist
Sveta Marija Egipćanka

Rođena je u Misiru, a od svoje dvanaeste godine počela je da se bavi razvratom u Aleksandriji i tako je živela 17 godina. 

Neki jeromonah po imenu Zosima je rešio da se u vreme posta udalji iz grada i ode uz jordansku pustinju. Nakon 20 dana hoda, sreo je jedno ljudsko biće, golog tela i kose bele kao sneg. Starac je dugo trčao, jer je želeo da vidi ko živi tako daleko u pustinji.

Kada je uspeo da je stigne, video je da se radi o ženi, koja mu se obratila rečima: "Oprosti brate Zosima, ja sam žena naga".

Tada joj Zosima dobaci svoju haljinu, i ona mu je objasnila kako je tu dospela.

Naime, pošto je 17 godina živela razvratnim i bludnim životom, jednoga dana joj se ukazala prilika da ode u sveti grad Jerusalim. Kada je stigla do hrama želela je da uđe unutra i pokloni se časnom krstu, međutim neka nevidljiva sila joj nije dala da pređe prag crkve.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Kad se pomolila pred ikonom presvete bogorodice, začula je glas koji joj je rekao da će, ako pređe reku Jordan biti spasena. U pustinji je provela čitavih 48 godina u prevelikim mukama, strahu i borbi sa strasnim pomislima, kao sa divljim zverima. Hranila se zeljem.

Zamolila je starca Zosimu, da joj donese pričešće.  Uveče je video na mesečini kako  je prekrstila reku i prešla preko nje, kao da hoda po suvom.

Kada su se sreli, sveta Marija mu je poručila da sledeće godine dođe kod onog potoka gde su se prvi put videli. Posle tog vremena starac Zosima je došao i našao njeno beživotno telo u potoku. Iznad glave u pesku je pisalo njeno ime i da treba da je sahrani.

RepublikaFoto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Tropar

U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledila Gospoda Hrista. Delima si učila prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveta Marijo, raduje se duh tvoj.

Tako je starac Zosima saznao ime ove svetiteljke. Zatim je i zapisao čuda koja su se desila.

Tako Gospod zna da proslavi pokajane grešnice. Sv. Marija spominje se još i pete nedelje Časnog Posta. Crkva je ističe vernim u te posne dane kao uzor pokajanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading