Odgovorno se ponašamo prema našim finansijskim sredstvima: Plate ostaju na istom nivou, i uredno će biti svima isplaćivane

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

13.04.2020

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradsko veće grada Beograda je donelo odluku o rebalansu ovogodišnjeg budžeta koji je smanjen i umesto planiranih 143,1 milijarde dinara, sada iznosi 122,8 milijardi dinara, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

RepublikaFoto: beoinfo.rs
Goran Vesić

On je pojasnio da je takva odluka doneta zbog proglašenog vanrednog stanja, a u skladu sa preporukama Vlade Srbije i Ministarstva finansija i procenama o smanjenoj privrednoj aktivnosti u ovom periodu.

Vesić je podsetio da je gradski budžet za ovu godinu utvrđen na 143,1 milijarde dinara i da je kao takav bio najveći u istoriji Beograda, te dodao da je sada, rebalansom, smanjen za 20,3 milijarde dinara i iznosi 122,8 milijardi dinara.

- Beograd je odgovoran domaćin. Veoma se odgovorno odnosimo prema našim finansijskim sredstvima - rekao je Vesić i dodao da je jasno da će zbog epidemije korona virusa biti smanjene privredne aktivnosti.

Naveo je da će deo paketa koji je Vlada Srbije ponudila privrednicima pasti i na teret Grada Beograda.

- Porez na zarade koje će privrednici moći da plaćaju naredne dve godine pripada većim delom lokalnim samoupravama . U slučaju grada Beograda, to je 66 odsto, što znači da ćemo imati manje prilive - rekao je Vesić.

Zato je, kaže, doneta odluka da se smanje i prihodi i rashodi za 20,3 milijarde dinara.

Vesić je poručio da sva socijalna davanja Grada ostaju na istom nivou i biće uredno isplaćivana.

Takođe, plate će ostati na istom nivou i biće uredno isplaćivane svim zaposlenima, kako u Upravi grada Beograda, tako i u javnim gradskim preduzećima, dodao je Vesić.

Kada je reč o infrastrukturi, odluka je da većina projekata ostane.

- U Beogradu je u toku veliki broj projekata među kojima su radovi u Bulevaru patrijarha Pavla, na Savskom trgu, Savskom keju, na Domu zdravlja u Borči, Osnovnoj školi u Leštanima…svi ti projekti ostaju i biće završeni - rekao je Vesić.

Pored toga, dodao je, narednih nedelja biće pokrenuti i neki novi projekti, poput izgradnje pristupnih saobraćajnica oko nove autobuske stanice, nastavak rekonstrukcije ulice Džordža Vašingtona između Drinčićeve i Francuske ulice, izgradnja urbanog džepa na uglu Džordža Vašingtona, Palmotićeve i Hiladarske ulice.

Vesić je rekao da se Grad ponaša odgovorno i da su na vreme donete ovakve odluke, te dodao da će se pratiti situacija sa prihodima i rashodima grada.

Rekao je da će tek će za nekoliko meseci moći da se proceni koliki će biti pad prihoda i dodao da će se na osnovu toga tokom jeseni reagovati, odnosno usvajati novi rebelansi.

- Možda će prihodi biti veći i u tom slučaju ćemo ulagati novac u neke nove projeke, a ukoliko budu manji spremni smo i na takav scenario - rekao je Vesić.

Za razliku od nekih drugih gradova u regionu, koji su najavili i smanjenje plata i socijalnih davanja, Beograd ima novca i svr obaveze će uredno ispunjavati, zaključio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading