Sve radi u punom kapacitetu: Obezbeđeno puno snabdevanje električnom energijom

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

11.04.2020

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Energetske kompanije i u uslovima zabrane kretanja, tokom čitavog vikenda obezbeđuju nesmetano snabdevanje svim ključnim energentima, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

RepublikaFoto: Promo foto
Aleksandar Antić

Antić je naveo i da 123 benzinske stanice širom Srbije rade u režimu 24 sata.

- One su predviđene pre svega za snabdevanje prioritetnih potošača, zdravstvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, komunalne službe, i transporteri. Svi oni koji se nalaze u prvom prioritetu - rekao je Antić za Tanjug.

Ministar navodi da sva postrojenja "Elektroprivrede Srbije" rade u punom kapacitetu u tri smene.

- Obezbeđuju puno snabdevanje električnom energijom za naše građane i privredu koja radi - kaže Antić i dodaje da jedan deo te električne energije u ovom trenutku Srbija izvozi u skladu sa dugoročnim ugovorima.

Takođe, 24 sata radi i Rafinerija u Pančevu kao i preduzeće "Srbijagas" koje obezbeđuje redovno snabdevanje tržišta gasom.

- Sve energetske kompanije obavljaju svoju dužnost u punom kapacitetu - ističe ministar, navodeći i da sve toplane rade uobičajeno dok režim grejanja prilagođavaju vremenskim uslovima.

- Beogradska toplana u ovom trenutku funkcioniše u režimu da greje u jutarnjim satima i uveče, a u toku dana, kada su temperature preko 20 stepeni, u tom periodu zaustavljaju grejanje i tako će funkcionisati narednih nekoliko dana - kaže Antić.

Tokom sledeće nedelje, u utorak, sredu i četvrtak očekuje se ponovo talas zahlađenja pa će u tom periodu toplane ponovo raditi u 24 sata.

Kada je reč o funkcionisanju rudarskih kompanija u Srbiji, Antić navodi da one rade normalno i obezbeđuju proizvodnju i uglja ali i svih ostalih metala i minerala.

- RTB Bor radi takođe u režimu 24 sata dnevno što je značajno i za našu ukupnu ekonomsku politiku, za proizvodnju, za našu ekonomiju. Paralelno sa borbom protiv epidemije mi sprovodimo snažne mere kako bi se pripremili da Srbija na ekonomskom planu uhvati korak sa onim trendovima koje smo imali krajem prošle i početkom ove godine kada smo bili u zamahu i kada smo imali veoma intenzivan ekonomski i privredni rast - objašnjava Antić.

Upravo iz tog razloga, kaže, energetski i rudarski sektor će dati snažan doprinos ukupnim merama ekonomskog oporavka zemlje.

- Upravo iz tog razloga energetski i rudarski sektor će dati snažan doprinos ukupnim merama ekonomskog oporavka koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, koje imaju za cilj da Srbija sa što manje štete na ekonomskom i privrednom planu prebrodi ovu krizu i da već u trećem i četvrtom kvartalu normalizujemo naše ukupno ekonomsko stanje u državi i da jačamo našu proizvodnju - rekao je Antić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading