Sve o policijskom času od 60 sati! Pročitajte ovo da ne bude posle "nismo znali"

Autor: Blic

Vesti

10.04.2020

05:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred nama je najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji i to u trajanju od čak dva i po dana, odnosno 60 sati! Praktično ćemo biti "pod ključem" od petka u 17.00, pa sve do ponedeljka u 5.00 ujutro.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

U ovom trenutku Srbija broji 2.867 obolelih i 66 umrlih, pa su Vlada Srbije i oba Krizna štaba odlučili da pooštre mere u socijalnom distanciranju. Na to su se odlučili jer su prethodni vikendi pokazali da su subota i nedelja dani kada je na ulicama, u parkovima, i izletištima poprilična gužva, jer građani, kako su naveli, ne poštuju pozive da i izvan policijskog časa ostanu kod kuće, osim onih koji rade i koji idu u nabavku.

Pre nego što je odluka doneta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći na jednoj televiziji mere najdužeg policijskog časa prvobitno najavio za Beograd i Niš, kao dva žarišta korona virusa.

On je tada rekao "da još nije doneta odluka od koliko sati u petak će početi da traje policijski čas i da to zavisi od mišljenja lekara i stručnjaka, ali da će ta mera sasvim izvesno biti doneta za Beograd, Niš".

Međutim, na kraju je ipak odlučeno da ove nove restriktivne mere važe za celu zemlju. A, da ne bi bilo zabune, i da bi svi bili do detalja upućeni u ono što nas očekuje u tih 60 časova, predstavljamo vam sva ograničenja i mere na jednom mestu.

1. Zatvaraju se prodavnice, apoteke, pekare...

Za vreme trajanja najdužeg policijskog časa od uvođenja vanrednog stanja neće raditi prodavnice, pekare, apoteke i ostale uslužne delatnosti, baš kako je i do sada bio slučaj.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Kupovinu svih neophodnih potrepština građani mogu da obave još sutra (petak) od 8.00 do 15.00 sat, kada će se prema aktuelnomradnom vremenu zatvarati marketi i apoteke.

S obzirom da neće imati gde da se prodaju i novine će sutra izaći kao - trobroj.

2. Penzioneri u kupovini u petak od 4.00 do 7.00

Kao i do sada, penzionerima je zabranjen izlazak iz kuća 24 sata, a tako će biti i ovog vikenda.

Da prodavci ne bi dolazili u subotu samo na tri sata koliko je do sada bilo predviđeno vreme kupovine za najstarije sugrađane, prodavnice će za njih biti otvorene u novom terminu.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Oni će svoju kupovinu moći da obave u petak od 4.00 do 7.00 sati ujutru, nakon čega će prodavnice biti dezinfikovane i dopunjene robom za ostale građane.

3. Na ulicama samo oni sa posebnim dozvolama

Onoga trenutka kada počne policijski čas, u petak u 17.00 časova, na ulicama će moći da budu samo oni koji imaju specijalne dozvole za rad.

Da se kreću u to vreme, mogu samo oni koji moraju da rade kako bi bilo obezbeđeno funkcionisanje svakodnevnog života, ali za to im je potrebna posebna dozvola za kretanje, kao i radni nalog poslodavca.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

I dalje će raditi lekari i drugo medicinsko osoblje, ali i organi reda: vojska i policija. Takođe, tu su i određene gradske službe.

Za sve njih je, kako bi mogli da stignu do svojih radnih mesta, u mnogim gradovima uspostavljen linijski prevoz.

Dozvole za kretanje mogu dobiti i građani koji brinu o drugima.

4. Poljoprivrednici mogu na njive i u voćnjake

Dozvole za kretanje mogu dobiti i privrednici, te poljoprivrednici zbog setve i neodložnih radova u polju. Kako bi završili sve svoje poslove oni će moći da ostaju na svojim njivama, voćnjacima, vinogradima... i tokom policijskog časa, ukoliko prethodno apliciraju za dozvolu elektronskim putem.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Kako mnogi za to nemaju mogućnosti, moguće je da u ovom segmentu kontrola bude i najlabavija.

5. Kovid ambulante svakog dana od 7.00 do 22.00

Pored svih bolnica, kako onih koji primaju isključivo Kovic pacijente, tako i onih "regularnih", građani će moći u slučaju nužde da posete i Kovid ambulante, koje su oformljene na svakoj od opština.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

One će raditi svakog dana, i u subotu i u nedelju od 7.00 do 22.00, dok će saveti moći da se dobiju 24 časa dnevno.

Svi koji budu imali simptome za vreme najdužeg policijskog časa moći će i trebaće da idu u Kovid ambulante lokalnih domova zdravlja.

6. Šetanje kućnih ljubimaca 23.00-1.00 i 8.00-10.00

Vlasnici domaćih ljubimaca treba da znaju da će za vreme policijskog časa imati dva termina da prošetaju ljubimce u toku dana.

Oni mogu kuce i mace da izvedu svakog dana od 23.00 do 1.00, a subotom i nedeljom i od 8.00 do 10.00 sati, i to isključivo na 20 minuta, najdalje 200 metara od mesta prebivališta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading