Koronavirus i alergija imaju slične simptome, razlika je u OVOJ važnoj stvari

Autor: Tanjug, Republika

Lifestyle

09.04.2020

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svetlu činjenice da se širenje epidemije korona virusa vremenski poklapa s početkom sezonskih, odnosno polenskih alergija i kijavica, infektološkinja Ivana Milošević jasno pravi razliku između ovih pojava i ističe onu ključnu - alergije ne prati povišena temperatura.

RepublikaFoto: Photo by Brittany Colette on Unsplash
Foto:Ilustracija

Ona je rekla da je onima koji imaju alergijski problem i dobijaju ga iznova svakog proleća već jasno kakvi su simptomi koje bi trebalo da prepoznaju.

- Uglavnom uzimaju lekove za alergiju, one najjednostavnije, antihistaminike, koji dovode do olakšanja. To olakšanje se neće desiti kod kovid-19. Drugo, osobe koje imaju alergiju, nemaju povišenu temperaturu, što se uglavnom događa kod onih koji imaju koronavirusnu infekciju - kazala je Miloševićeva.

Prema njenim rečima, pored povišene temperature, simptomi koji ukazuju na korona virus su infekcija gornjih disajnih puteva, kašalj, kod pojedinih i malaksalost i bolovi u mišićima i zglobovima.

VAŽNE INFORMACIJE

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.

- To je svakako različito od alergije. Može se reći da podseća na početak gripa - navela je Ivana Milošević.

Dodala je da je početkom marta kada je otkriven prvi slučaj korona virusa, u Srbiji još cirkulisao virus gripa, tako da je paralelno rađen test i na grip i na kovid-19. Sada, kaže, postoji i grip, ali u znatno manjoj meri.

Prema poslednjim informacijama od 9. aprila, u Srbiji je potvrđen još 201 slučaj zaraze korona virusom, a preminula je još jedna osoba.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading