Hirurg vodi bitku svog života: Doktor Lazić je izvršio 12.000 operacija, a sada je zaražen koronom

Autor:

Vesti

10.04.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi sa obe strane Drine, od Krajine preko Republike Srpske do Srbije, mole se da doktor Miodrag Lazić (65), ratni hirurg i dobrovoljac, dobije najvažniju bitku - protiv koronavirusa.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Program za dijasporu - Zvanični kanal
Miodrag Lazić

- On je veliki borac i heroj otadžbinskog rata. Oboleli su i on i supruga, njega su smestili na Infektivnu kliniku, nju na pulmologiju i sada je sve u rukama njegovih kolega - kaže za Srpski telegraf njegov prijatelj Tomislav Todorović.

NA PRVOJ LINIJI

Sa svih strana stižu poruke podrške za čoveka koji je u avgustu 1991. napustio siguran i udoban život lekara hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Radio je u ratnim bolnicama u Dvoru na Uni, u Glini i Kostajnici. Ostaće zapisan neverovatan rekord - za pet godina rata uradio je 12.000 operacija!

- Radim kao jedini opšti hirurg u glinskoj bolnici, jedinoj bolnici u Republici Srpskoj Krajini. Dan i noć operacije, pregledi i previjanja. Pokrivam prostor od oko 200.000 stanovnika. Prva linija fronta sa ustaškim snagama, reka Kupa udaljena samo tri kilometra od bolnice. Za ta dva meseca, april i maj 1992. godine, imao sam više od 60 ranjenih i četiri poginula borca - zabeležio je u ratnom dnevniku.

O njemu snimljen film

O doktoru Laziću snimljen je dokumentarni film "Dnevnik ratnog hirurga", autora Siniše Grabeža, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske. Kada je 1996. godine krenuo nazad za Niš, bio je vidno uzbuđen.

- Odlazim sa tugom i setom. Ponosan sam što sam se borio i delio dobro i zlo sa herojskim narodom Srpskog Sarajeva. Tužan sam i slomljen zbog njihove tragedije - rekao je tada dr Miodrag Lazić.

Njegov ratni put počeo je 4. avgusta 1991. godine u Kninu i potrajaće punih 1.200 dana. U međuvremenu, njegova ćerkica i sinčić su u Nišu odrastali bez oca. Hiljade ljudi je spasao, stotine njih mu je umrlo na rukama. Slali su mu avion da napusti bojište, odbio je. Kad su ga pitali zašto, rekao je: "Ni utakmica ne napušta na poluvremenu, ni iz bioskopa ne treba izaći dok film nije gotov."

U dnevniku je zabeležio da se dešavalo da u operacionu salu uđe u 20.30, a izađe u 13 časova sutradan. Rat i danas smatra velikim zlom, a operisao je i Srbe i Hrvate, bez razlike, u skladu sa lekarskom etikom.

Masirao srce golim rukama

Zabeleženo je i kako je na sarajevskom ratištu bukvalno iz mrtvih vratio ranjenog borca Vasu Jeremića. Kad je već proglašen mrtvim, masirao mu je srce, polomio rebra masirajući - ništa! Onda je u očajanju otvorio grudni koš i masirao srce golim rukama dok nije proradilo!

- Doktor Lazić je svojim rukama bukvalno držao moje srce i masirao ga - svedočio je godinama kasnije Vaso Jeremić.

ORDEN OD PATRIJARHA

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javlja u ratnu bolnicu Koran na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice Žica u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 meseci kao jedini hirurg na području Srpskog Sarajeva. Tu je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom. Ovo je područje napustio tek u februaru 1996. godine, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

12.000 operacija obavio je tokom rata

Od pokojnog patrijarha srpskog Pavla dobio je Orden Svetog Save, a u ime zasluga za Republiku Srpsku, predsednik Milorad Dodik odlikovao ga je Ordenom krsta milosrđa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading