REM sprečio pljačku građana!

Autor:

Vesti

11.10.2017

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjem trenutku Regulatorno telo za elektronske medije (REM) sprečilo je pokušaj pojedinih komercijalnih televizija sa stranim vlasništvom, da na mala vrata uvedu pretplatu i preko kablovskih operatora, a podizanjem cene za usluge kablovske televizije, otimaju pare građanima Srbije! Ta bi pretplata, kako je nameravao da je progura vlasnik jedne strane televizije, iznosila 300 dinara, za koliko bi bio uvećan račun koji građani plaćaju za svoje kablovske pakete.

RepublikaFoto: e-stock/D. GOLL
Svaka čast: REM je povukao pravi potez, pa se građani neće objašnjavati na šalterima ko im krade novac

Nigde u svetu ne postoji sistem u kome građani plačaju pretplatu za nacionalne komercijalne televizije, dozvola koju izdaje REM emiterima za nacionalno pokrivanje i sam postupak izdavanja dozvole podrazumeva samoodrživost komercijalnog sistema zasnovanog na zdravim ekonomskim i tržišnim principima i nikako ne podrazumeva dodatne namete na građane, odnosno gledaoce.

Propali pokušaj nametanja novih obaveza građanima i pokušaj pojedinih komercijalnih televizija da ucene kablovske operatore i tako iznude povećanje pretplate za kablovsku distribuciju je presedan u evropskoj i svetakoj praksi!

RepublikaFoto: pixabay.com
Pokušaj jednog stranog vlasnika privatne televizije da na mala vrata uvede pretplatu njie prošao

Svaka komercijalna televizija ima pravo da vrati dozvolu za nacionalno pokrivanje i kao takva na tržištu svoje programe ponudi kablovakim operatorima, ali to nikako ne znači da se dozvola koju izdaje REM i koja po svojoj prirodi garantuje prisustvo programa nacionalnih televizija u svakom domaćinstvu na teritoriji Republike Srbije, može zloupotrebljavati i selektivno koristiti!

Aktiviranje člana 106 Zakona o elektronskim medijima i definisanje liste kanala nacionalnih televizija koje sada kablovski operatori moraju staviti u svoju ponudu predstavlja regulisanje međusobnih odnosa i čini tržište stabilnim i sigurnim! Sada više ni televizije ni operatori neći biti u prilici da ucenjuju jedni druge, kao ni da nanose štetu gledaocima, odnosno građanima Srbije!

Regulativa koja je donesena uspostavlja pun pluralizam i eliminiše svaku mogućnost diskriminatorskog delovanja u oblasti radio-difuzije i telekomunikacija!

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading