(VIDEO) Kina donira, Srbija gradi: Niš uskoro dobija dve moderne laboratorije za koronavirus!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

08.04.2020

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je danas s predstavnicima kineskog instituta BGI ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za koronavirus.

RepublikaFoto: youtube.com/tanjug/printscreen
Ana Brnabić i Branislav Nedimović

Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogucuje pratecu potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Čin potpisivanja organizovan je danas onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbije, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video linka, a zatim je ispraćeno aplauzom.

Prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ambasadorka Kine Čen Bo i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić.

Kineska donacija se odnosi na izgradnju dve laboratorije, jedna je u Kliničkom centru Srbije, koja treba narednih dana da počne da radi, sad je u pripremi, a druga će se nalaziti u Nišu, verovatno u Institutu za javno zdravlje Niš.

BGI je vodeći svetski institut za genomiku i pružaoc usluga, za dve najsavremenije laboratorije, medicinsku opremu i uređaje za testiranje u cilju jacanja borbe Srbije protiv novog koronavirusa.

Počevši od Vuhana, usred epidemije, "BGI" je izgradio više desetina takvih laboratorija širom Kine, što se kasnije pokazalo kao jedan od kljucnih koraka u kineskoj strategiji borbe i pobede protiv novog koronavirusa.

Dolazak opreme i strucnjaka "BGI", koji ce obucavati naše medicinsko osoblje i postavljati laboratorije, ocekuje se pocetkom sledece nedelje. Ocekuje se da ce laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila u Klinickom centru Srbije. Laboratorija u Nišu gradi se od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana.

Kao gest izuzetne velikodušnosti, "Mammoth Foundation", "Tencent" i osnivaci "BGI", svi iz Kine, donirali su kljucne instrumente za laboratorije. Jednako znacajna je i donacija kineske kompanije "Zijin Bor Copper Serbia" koja je velikodušno pomogla Vladi Srbije u ovom trenutku pandemije.

Za Niš je jedan deo sredstava donirala kompanija Zi Ðin iz Bora.

U Vuhanu se taj projekat simbolično zove ''vatreno oko'', kojim se simbolično pokazuje borba i to je jedan od alata da se identifikuju oboleli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vitki

08.04.2020 17:52

Hvala do neba braci kinezima!