Ko ima simptome koronavirusa, može da se testira u domu zdravlja

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

08.04.2020

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović apelovala je danas na sve koji imaju bilo koje simptome i zadovoljavaju kriterijume za testiranje na koronavirus, da se jave u kovid centre domova zdravlja.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Ključna mera je testiranje potencijalnih kontaka i svih onih osoba koje su bile u kontaktu sa kovid pozitivnim, jer tako presecamo lanac prenosa - navela je Jovanović za TV Prva.

Ona je kazala da se u narednom periodu može očekivati veći broj testiranja, kako bi na vreme otkrili kontakti koji su došli u situaciju da se inficiraju.

- Sa većim brojem tesitranih osoba mi ćemo i otkrivati veći broj zaraženih. Pratićemo celokupnu teritoriju Srbije posebno gradove gde su žarišta posebno izražena, pratićemo kliničke slike i sve one pacijente koje se sa teškom kliničkom slikom zbrinjavaju u bolnice - dodala je Jovanović.

Podsetila je da se u inkubacionom periodu, kada osoba nema simptome respiratnorne infekcije, može preneti virus i da je zbog toga važno da se zna da je osoba obolela, kako bi se njen kontakt javio domu zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Caki

08.04.2020 09:05

Kad sam ovo procitala da se vracamo na nivo doma zdravlja, moj komentar je bio" e sad smo nadrljali". Ja sam u sezoni svinjskog i pticijeg gripa, imala upalu sinusa. Trpela sam kuci i kad mi je otpadala glava, otisla sam u dz, odakle sam otkaceina bez uputa za orl, bez antibiotika. Posle nedelhu dana jedva opet odem, i kazem gore mi je, i opet me otkaci, a kad sam se pobunila zbog antibiotika, odrzala mu je predavanje o stetnosti istih. Napomenula sam i da mi se sliva i da sam pocela da kasljem, i dobila sam odgovor, ma hajde, pa ceo grad kaslje. Komsinica mi da hemomicin pred istek roka, popijem, i biva mi malo bolje, odem, kod dr u dz,kazem i pocnem da se derem na nju, i konacno dibijem interni uput za orl. Orl me pita pa sto ste cekalu da se izoblicite, spusta vam se na brinhije, i prepise mi svasta. To traje nedeljy dana, bude bolje, pauza oko 1ipo dan i u toku noci naglo pogorsanje uz groznicu. Odem na infektivnu ,pitaju me ispricam sve, krste se, pitajy gde vam je krv, nemam, snimak, nemam, urade sve sta treba i kazu moram da ostanem u bolnici zbog obostrane upale pluca, a ocigledno nema ko da me leci..kasnije testiranjem ustanovljena je i influenca A, ...12 dana inekcije,pa antibiotivci, sveukupno oko mesec ipo dana. Tako da smo nadrljali, u dz, retko ko prepozna da imate. upalubpluca i onda kad sistite a nedo bog da poslusaju, trose na krv i snimak.