Vernici praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila: Ako želite prekretnicu u životu, pomolite se ovim rečima!

Autor: Republika

Vesti

08.04.2020

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz istoriju.

RepublikaFoto: Public
Sveti Arhangel Gavrilo

Crkva je od davnina odredila da se prvi dan posle Blagovesti praznuje sabor Arhangela Gavrila, blagovesnika radosti.

Na taj način odaje se poštovanje onome koji je poslužio tajni ljudskog spasenja. Jedan je od sedam velikih anđela najbližih prestolu Gospoda. Smatra se vesnikom tajni Božjih.

Često je slavljen svetac. Narod ga smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda, pa je česta zavetna i slava stočara.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Za sveca su vezni mnogobrojni običaji. Devojke ne uzimaju ručne radove u ruke, ali za muškarce je ovo najbolji dan za mobu.

U Bosni ga slave i kao "Volujskog sveca", sa čime se slažu i u Takovskom kraju, gde je po verovanju jednom seljaku, pojenjem grla na sedam izvora, izlečio bolješljivu stoku.

Svetom arhangelu Gavrilu je dobro da se mole nerotkinje, jer se veruje da on donosi "blage" i lepe vesti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

MOLITVA SVETOM ARHANGELU GAVRILU

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Sabor Svetog arhangela Gavrila slavi se dva puta godišnje - na današnji dan i 26. jula po novom kalendaru, kao letnji Aranđelovdan.

Ustanovljen je na Svetoj Gori u devetom veku povodom javljanja arhangela Gavrila u keliji kod Koreje, gde je prstom na kamenu ispisao pesmu Bogorodici.

Freska arhangela Gavrila u srednjovekovnom manastiru Mileševa poznata kao Beli anđeo jedna je od najlepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading