Članovi Kriznog štaba objasnili na koji način otkrivaju nova žarišta u Srbiji

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

07.04.2020

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Novo žarište koronavirusa određuje se pre svega po broju otkrivenih slučajeva", saopštili su danas epidemiolozi, članovi Kriznog štaba.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon, odgovarajući da li ima novih žarišta u Srbiji, pošto mediji prenose da je novo žarište Kruševac, objasnio je da se žarišta utvrđuju na osnovu broja otkrivenih slučajeva, ali i pojave više malih klastera.

Prema njegovim rečima, trenutno u Beogradu, koji je već žarište, indentifikovano je desetak klastera i povezivanje ostalih slučajeva sa njima.

U manjim mestima, kako je dodao, to se određuje na drugačiji način, ali je suština pre svega u broju infiricanih, i na osnovu toga lokalne epidemiološke službe navode da se radi o žarištu.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević naglasila je da nema ništa tajnovito u vezi zarišta.

- Uveke se kreće na isti način. Imamo prvi slučaj koji unese infekciju, pa onda istraživanje pokazuje da je bilo nekog okupljanja, proslave, koje je dovelo do širenja. Uvek je isti obrazac ponašanja. Nema mnogo nepoznanica - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading