Galenika spremna da pravi "Hlorokin": Čeka se samo jedna supstanca, a OVOLIKO je potrebno da se lek napravi

Autor: srbijadanas.rs, republika.rs

Vesti

07.04.2020

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Galenika" a.d. Beograd, uz pomoć svih neophodnih stručnih znanja koje je obezbedila zahvaljujući svojoj matičnoj kompaniji EMS iz Brazila, ima tehnologiju koja može da obezbedi proizvodnju hidroksihlorokina, izjavio je Rikardo Vijan Markes, generalni direktor "Galenike" a.d. Beograd.

RepublikaFoto: youtube.com/net/ Al Jazeera Balkans
Foto: Ilustracija

On je rekao da u tom smislu sa pažnjom prate napore, kao i dalje instrukcije Vlade Republike Srbije i nadležnih zdravstvenih institucija oko realizacije proizvodnje ovog leka.

Čeka se, naime, odgovor francuskog predsednika Emanuela Makrona, kojeg je predsednik Aleksandar Vučuć zamolio da pomogne da Srbija nabavi 50 kilograma supstance za proizvodnju hlorokina, koju bi, ako je ima na lageru, mogao da nam da "Sanofi Paster".

U petak je u ovoj fabrici lekova potvrđeno da od momenta pristizanja supstance, koju su bezuspešno pokušavali da nađu sami, u roku od sedam dana mogu da proizvedu lek.

Američka agencija za lekove odobrila je hlorokin za lečenje virusa korona, dok je Evropska agencija za lekove (EMA), upozorila da antimalarik hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin mogu da se primenjuju u lečenju kovida 19 samo u kliničkim ispitivanjima i u "hitnim programima".

Ovaj, kao i svi drugu lekovi protiv kovida 19, primenjuje se zapravo eksperimentalno, jer leka karakterističnog za ovu bolest nema. Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i Kini obećavaju, međutim efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina "još treba dokazati" i te aktivne supstance se smeju primenjivati u lečenju kovida 19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe Evropska regulatorna agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading