Klinici za koronu ime po bolničarki umrloj u Srbiji

Autor:

Vesti

06.04.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolnica u Glazgovu, sagrađena da bi se zbrinuli oboleli od koronavirusa, poneće ime Lujze Džordan, škotske medicinske sestre koja je umrla u 36. godini, dok je negovala ranjene srpske vojnike 1915. godine, tokom epidemije tifusa. Od te bolesti umrlo je tokom Prvog svetskog rata čak 150.000 Srba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovoj medicinskoj sestri odata je počast u njenom rodnom gradu, a ministarka zdravlja Džin Frimen istakla je da je sestra Džordan služila hrabro i izvanredno: - Ona je osoba koja je možda sve dosad bila bolje upamćena u Srbiji nego u Škotskoj. Ova bolnica bi svojim radom trebala da ukaže poštovanje njenoj službi i hrabrosti.

Lujza Džordan se u decembru 1914. prijavila u škotsku žensku bolnicu za rad u inostranstvu, a tokom epidemije tifusa služila je u Kragujevcu. Tada su mnogi doktori umrli, a ostali su bili previše bolesni da bi vodili brigu o pacijentima. Opaka bolest, međutim, odnela je i nju.

Za to što Lujza nije zaboravljena zaslužan je dr Žarko Vuković. On je, istražujući životni put svog oca, koji je bio oficir srpske vojske, primetio da se u nekim stranim zapisima govori o hrabrosti škotskih bolničarki koje su negovale srpske vojnike tokom Velikog rata.

Za to što Lujza Džordan nije zaboravljena zaslužan je dr Žarko Vuković

Tada je rešio da istraživanje usmeri na savezničke medicinske i humanitarne misije u Srbiji od 1914. do 1918. Ostatak života posvetio je očuvanju sećanja na junaštvo škotskih bolničarki koje su došle da podele srpsku patnju, rizikujući živote.

Žarko se sprijateljio s potomcima hrabrih humanitaraca, a na zgradi Srpskog lekarskog društva je postavio spomen-ploče posvećene prijateljstvu između država saveznica i Srbije. O svemu je snimljen i film "Doktor koji je lečio Srbiju".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading