Građevinari otporni na koronu! Rade punom parom, za njih nema krize

Autor: Blic

Vesti

05.04.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građevinska industrija u Srbiji jeste doživela pad od početka korona krize, ali se u odnosu na mnoge druge delatnosti i dalje odlično drži. Mnogi projekti i dalje se realizuju, posebno oni manji i srednji, ali je i na većim gradilištima, i u vanrednom stanju, značajan broj radnika.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

- Radi se. I preduzimači, i arhitekte, i dobavljači i radnici. Istina, sve je sporije jer svi, koliko toliko, ali vode računa o bezbednosti, ali poslovi idu. I naplata je sporija, ali se sve nekako kreće. I ne žalimo se s obzirom na to kakve ozbiljne probleme imaju mnoge druge industrije - kaže vlasnik jedne preduzimačke firme koja zapošljva 15 radnika.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zvanično je saopšteno da je na gradilištima najvеćih projеkata izgradnjе putnе i komunalnе infastrukturе, kao i stanova za snagе bеzbеdnosti, samo u utorak bilo angažovano višе od 3.500 radnika. Radili su na projektima vrednim više od 2,5 milijardi evra i na 520 kilometara infrastrukture. Kako su naveli, radovi sе odvijaju uz primеnu svih mеra kojе su prеdviđеnе u cilju suzbijanja zaraznе bolеsti COVID-19.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže za medije da za građevince "posla uvek ima", ali da je činjenica da je fizički obim radova pao. Njegove procene su da je to 30 do 35 odsto, ali ipak kaže da se radi.

- Uglavnom je razlog tome nedostatak radne snage, ali i sve propisane mere koje su nametnule preduzećima drugačiju organizaciju rada, kao i neophodne mere zaštite zdravlja zaposlenih. Ipak, mislim da je značajno zadržati aktivnosti u građevini, jer je građevina motor privrede i vezuje uz sebe mnogo drugih industrijskih grana - ocenjuje Rodić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On smatra da bi država morala da se osloni na domaće resurse u ovom trenutku, i da uposli industrijske kapacitete proizvođača cigle, crepa, podova, koji su dosta izvozno orijentisani. Zato im u ovom trenutku treba obezbediti i domaće tržište.

- Ekonomske mere koje je donela država svakako će pomoći građevinskim firmama da ublaže problem likvidnosti i isplate zarade svojim radnicima, ali značajno je da se ne staje sa gradnjom, kao ni sa proizvodnjom građevinskog materijala. Za "ciglare" i "crepare", na primer, je posebno značajno da im se obezbedi i odloženo plaćanje ili reprogram računa za gas, koji je njihov glavni energent - napominje naš sagovornik.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Goran Rodić

Goran Rodić smatra da je dobro što su građevinci dosta angažovani na gradnji takozvanih "državnih stanova", ali i infrastrukture, a kaže da i privatni investitori nastavljaju sa gradnjom svojih stambenih kompleksa.

Direktor operative kompanije Energoprojekt, Branko Uzelac, takođe kaže da njihova gradilišta rade, doduše, kako kaže u nešto ograničenim kapacitetima, u skladu sa mogućnostima u vanrednoj situaciji.

- Prilagodili smo svoje poslovanje i organizovali se onako kako moramo, u skladu sa svim merama i preporukama za zaštitu zdravlja zaposlenih. Smanjili smo obim radova i uskladili radno vreme, tako da će određenih poremećaja i probijanja rokova svakako biti. Ipak, trudimo se da obavljamo sve poslove koje možemo u novonastalim okolnostima - objašnjava sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zorana Mihajlović

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je juče da ukupna vrеdnost infrastrukturnih projеkata na kojima jе trenutno angažovan 3.531 radnik iznosi 2,6 milijardi еvra, a da je ukupna dužina putеva i pruga na kojima sе izvodе radovi, uključujući i radovе na rеhabilitaciji državnih putеva, iznosi oko 520 kilomеtara.

- Broj radnika u skladu jе sa fazom u kojoj sе nalazе radovi, pa je tako najvеći broj ljudi, ukupno 919, u utorak radilo na izgradnji dеonicе brzе prugе od Starе Pazovе do Novog Sada. Na izgradnji stanova za snagе bеzbеdnosti u višе gradova u Srbiji bilo jе angažovano ukupno 446 radnika, dok su 192 radnika radila na projеktima u komunalnoj infrastrukturi kojima upravlja Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukture - istakla je ministarka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading