Uskoro još veći skok obolelih: "Batut" uključio veliki broj laboratorija u testiranje

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

03.04.2020

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da se u narednom periodu može očekivati još veći skok obolelih od korona virusa i dodala da je u testiranje uključen veći broj laboratorija.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Verica Jovanović

Ona je na TV Pink rekla da su sve mere koje je država uvela donete isključivo zbog unapređenja i očuvanja zdravlja i spečavanja širenja epidemije.

- Ukoliko poštujemo mere koje su donete, uradićemo 50 odsto preventive. Ostalih 50 odsto zavisi od našeg ponašanja unutar porodica i zajednica u kojima živimo ili radimo - rekla je Jovanovićeva.

Navela je da je do sada u Srbiji testirana 5.756 osoba, od čega je 1.476 pozitivno na korona virus.

- U samo testiranje, odnosno u analizu svih uzoraka koji se uzimaju, a radi se o brisu grla i nosa, uključio se veći broj laboratorija. Primenjuje se PCR tehnologija kojom se veoma brzo utvrđuje rezultat - rekla je direktorka "Batuta".

Navela je da su kapaciteti svih tih laboratorija iz dana u dan sve veći i da su u ovom trenutku dovoljni za povećani obuhvat testiranja.

Rekla je da se ova bolest brzo razvja, naročito kod grupa stanovništva koje su u riziku.

- Sve osobe koje imaju hronična oboljenja, kardiovaskularne problem, oboljenja bubrega ili neke druge zdravstvene probleme koji dugo traju, predstavljaju primarnu grupu rizika kod koje se ova bolest obično razvija u teškim formama - pojasnila je Verica Jovanović.

Govoreći o privremenim bolnicama, navela da su one jedan od načina izlolacije obolelih.

- U njima su pacijenti koji imaju lakšu kliničku sliku i upravo je to način izolacije obolelih od njihovih porodica i najbližih prijatelja, a istovremeno i način da se u što kraćem vremenskom periodu, organizam tih osoba oporavi - navela je Jovanovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading