Imamo 53 pacijenta, 40 muškaraca i 13 žena! Evo kakva je od danas situacija na Sajmu

Autor: Mediji

Vesti

02.04.2020

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu trenutno je zbrinuto 53 pacijenta, koji su pozitivni na COVID-19 i imaju blažu kliničku sliku, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Beogradski sajam primio pacijente

On je naglasio da je na Sajmu trenutno 40 muškaraca i 13 žena, da najmlađi pacijent ima 19 godina, a najstariji 71 godinu.

Pripremaju se, kako je rekao, i drugi sportski centri u Beogradu koji će biti pretvoreni u improvizovane bolnice za prijem lakših pacijenata zaraženih novim koronavirusom.

Navodi da su u svim domovima zdravlja u Srbiji počele da rade kovid ambulante, koje će biti otvorene od 7 do 22 sata, gde će se pacijentima, kod kojih postoji sumnja na zarazu, meriti temperatura, uraditi rendgentski snimak pluća, laboratorija.

- U najvećim domovima zdravlja u Srbiji počeće da se rade i testiranja na COVID-19. Za vikend će početi preraspodela testova u te domove zdravlja - rekao je Vekić za Pink i dodao da su zdravstveni radnici prošli obuku za uzimanje briseva.

Zaštita zdravstvenih radnika koji su u kontaktu sa zaraženima je najvažnija, istakao je Vekić i dodao da je jasno definisano koji nivo zaštite mora da ima svaki zdravstveni radnik.

Navodi da se malo pričalo a da je veoma važno kako zdravstveni radnici, koji brinu o zaraženim pacijentima, oblače i skidaju zaštitnu opremu.

Obuku su prošli i za to, a posebno je važno skidanje opreme, jer kako je rekao, tokom skidanja skafandera, kaljača, maske, uniforme može doći do kontaminacije i da se infekcija proširi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading