Zašto je doktor Stevanović demonstrativno napustio konferenciju?! Epidemiolog Kon objasnio: Infektolozi gledaju te ljude koji umiru, a danas je umrlo sedmoro!

Autor: Tanjug

Vesti

31.03.2020

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon gostovao je u Nacionalnom dnevniku i tom prilikom objasnio zašto je današnja konferencija za medije trajala kratko, a komentarisao je i mere borbe protiv koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

- Umrlo je sedam ljudi, to svakako utiče na lekare, zato je današnja konferencija bila kratka. Lekari imaju puno posla, zato je tako sve izgledalo. Povećava se stopa smrtnosti, sad smo skoro na 2,5 odsto. Posao infektologa je da bude direktno pored zaražene osobe. Oni gledaju te ljude kako umiru - rekao je Kon i dodao:

- Oni treba da prate i sa kim su te osobe bile u kontaktu. Moramo da sprečimo širenje virusa. Mi sada proširujemo testiranje. Povećava se broj životno ugroženih, 69 osoba je na respiratoru. Danas je 26. dan otkako se bolest pojavila, još dva dana i izlazimo iz četvrte nedelje. Bez obzira na sve, merama smo dosta uradili i situacija nije toliko loša. Ali moramo naći načina da se ovo zaustavi, još više treba da smanjimo kontakt. To je jedini lek koji vodi zaustavljanju ove bolesti - kaže doktor Kon.

On je naglasio da će naredne dve nedelje biti ključne.

- Polako, ali sigurno izlazimo iz mogućnosti praćenja ovog virusa, ne možemo potpuno da pronađemo sve kontakte. Ali izlazimo iz četvrte nedelje, tako da to nije veliko iznenađenje, očekivano je. Imajući u vidu sve naše mere, ne očekujem da kriva liči na plamen sveće, potrebno je dva dana da bude veliki skok broja zaraženih da bi se to desilo i onda treba još pooštriti mere, ne treba čekati. Naredne dve nedelje, broj zaraženih će rasti, rekao sam četvrta i peta su opasne, sad moram da kažem peta i šesta nedelja. Nakon toga očekujem stagnaciju virusa, a potom pad broja zaraženih iz dana u dan - naglasio je Kon.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading