KUMA PRINCEZE DANICE PODELILA SRPSKU CRKVU

Vesti

09.10.2017

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kum na venčanju u pravoslavnoj crkvi ne može biti protestantske vere, tvrde poznavaoci crkvenog prava, ali u slučaju Karađorđevića to nije predstavljalo prepreku.

RepublikaFoto: Republika
Sveštenstvo u sukobu mišljenja zbog "kraljevskog venčanja"

Njima je kumovala švedska princeza ledi Viktorija, pripadnica nacionalne švedske crkve ili evangelističkih luteranaca, što je izazvalo brojne polemike i podelilo sveštenike SPC.

Ipak, Zoran Čvorović, istoričar crkvenog prava, izričit je u tvrdnji da su kumovi prinčevskog para morali biti pravoslavci.

- Kum mora biti pravoslavne vere i nije moguće napraviti izuzetak. Moguće je samo da supružnik bude druge vere, ali se činom venčanja obavezuje da će poštovati pravoslavnu veru i decu vaspitavati u duhu pravoslavlja - objašnjava Čvorović.

S druge strane, sveštenik jedne beogradske crkve smatra da je kraljevska porodica imala pravo na izuzetak.

- Kraljevske porodice su posebne porodice. Za njih uopšte ne važe sva pravila kao kod nas jer im je od Boga na liturgiji ili misi dat blagoslov da po Božjem ovlašćenju vladaju Božjim narodima. Pogotovo što je ona bila druga kuma, a to može i kod građanstva - priča ovaj sveštenik.

On dodaje da je iz istog razloga razumljivo i što je mladoženji kum bio rođeni brat. Naime, kako kaže, sve što vladarske kuće rade odražava se na narod, pa je njima dozvoljeno i rodbinski da se povezuju.

- Sve što se dešava u vladarskom domu odražava se na narod. Kad je kralju Aleksandru Obrenoviću venčani kum bio ruski car, to je umnogome zaokrenulo odnose na relaciji Srbije i nekih drugih zemalja. Filipa očigledno pripremaju za krunisanje, pa je verovatno bilo teško odlučiti ko bi bio prvi kum jer on automatski stupanjem u kumovsku vezu sa vladarskim domom postaje kum Srbije - objašnjava naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading