IFC podržava Srbiju u oblastima investicione politike, reforme i promocije

Autor: Republika

Vesti

26.03.2020

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, potpisala je savetodavni sporazum sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) oko pomoći u oblastima kao što su investiciona politika, reforma i promocija.

RepublikaFoto: Republika
Tekst potpisa

IFC će, kako je predviđeno, podržati RAS pri sprovođenju reformi investicione politike, s ciljem unapređenja konkurentnosti Srbije za investiranje. Kampanjom informisanja o investiranju pomoći će da se Srbija promoviše kao pogodna zemlja za investitore.

- Povećava se broj investitora koji nameravaju da uđu na tržište Srbije. Ovaj projekat će pomoći RAS da dalje razvije kapacitete da privuče adekvatne investicije, koje će generisati visoko kvalitetna radna mesta u Srbiji - rekao je Radoš Gazdić, direktor Razvojne agencije Srbije.

Priliv direktnih stranih investicija u Srbiju raste od 2012. godine, a u 2019. dostigao je 3,5 milijardi evra. Zemlja se smatra privlačnom lokacijom za investiranje u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Da bi se nastavio ovaj trend, Srbija će morati pojačano da privlači kvalitetnije investicije koje podstiču produktivnost i održavaju nivo ekonomskog rasta.

- IFC je uvek spreman da podrži partnerske zemlje u naporima da privuku investiture, da se bolje povežu sa zemljama u okruženju i unaprede privredni ambijent - rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Ovaj projekat će trajati do kraja 2020. godine. Deo je programa koji IFC sprovodi u partnerstvu sa Evropskom unijom, kako bi se podstaklo investiranje i prekogranična trgovina na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi. Program je vredan 2,5 miliona evra i ima za cilj da pripremi privrede Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji i da podrži privredni razvoj u Jugoistočnoj Evropi.

O IFC-u

IFC je sestrinska organizacija Svetske banke i članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija fokusirana na privatni sektor na tržištima u razvoju. Mi poslujemo sa više od 2.000 preduzeća širom sveta, koristeći sopstveni kapital, stručnost i uticaj da stvorimo tržišta i prilike tamo gde je to najpotrebnije. U fiskalnoj 2019. godini dali smo više od 19 milijardi dolara zemljama u razvoju kroz dugoročna finansiranja. Koristimo snagu privatnog sektora za okončavanje ekstremnog siromaštva i podsticanje zajedničkog napretka. Za više informacija posetite www.ifc.org.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading