Hitno upozorenje direktorke RFZO! Ni slučajno ne uzimajte na svoju ruku hlorokin, može da izazove SLEPILO

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.03.2020

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji ima dovoljno lekova za sve grupe pacijenata - hronične bolesnike, onkološke bolesnike, kaže direktorka RFZO Sanja Škodrić i apeluje na građane da ne koriste na svoju ruku lek hlorokin, jer nepravilno doziranje može izazvati ozbiljne posledice.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto ilustracija

Ona je naglasila da su kineski stručnjaci preporučili hlorokin kao jedan od lekova koji pomaže kod infekcije novim korona virusom, da njega ima u dovoljnim količinama i da građani ne treba da prave zalihe.

- Ono što moramo da upozorimo građane jeste da hlorokin nikako ne uzimaju na svoju ruku. To je lek koji se koristi i za lečenje malarije, reumatidnog artritisa, lupusa i doziranje nije isto za te bolesti i za infekciju COVID -19 - naglasila je ona.

Upozorava da preterana količina leka može da izazove slepilo, kod hroničnih pacijenata insuficijenciju bubrega i oštećenja drugih organa.

- Takođe, molimo građane da ne kupuju lekove i stvaraju veštačke nestašice zato što ga obezbeđujemo u dovoljnim količinama - navela je ona i dodala da je preporuka kineskih stručnjaka da se osim hlorokina koristi i hidroksihlorokin koji se pokazao efikasnim u COVID infekciji.

Srbija, kako kaže, nabavlja taj lek i jedna fabrika u našoj zemlji treba da počne da ga proizvodi.

Napominje da se RFZO, od pojave infekcije COVID-19, organizovao tako da se obezbede dovoljne kolicine lekova za sve pacijente, da se nabavljaju lekovi po grupama - antibiotici, antipiretici.

Druge grupa lekova su lekovi koji su se pokazali da pomažu kod korona virusa, kao što je hlorokin.

- Mi smo se spremili za sve moguće scenarije. Spremali smo se da infekcija traje mesec, tri, šest i na osnovu toga smo pravili analize i planove za količine lekova - naglasila je ona.

Vodilo se računa, kako je rekla, da se nabave dovoljne količine lekova za hronične bolesnike, za pacijente koji su na dijalizi, za onkološke pacijente, kao i decu sa retkim bolestima.

Morali smo da vodimo računa da ne nestane terapija ni za jednu od ove grupe pacijenata. Vodili smo računa da imamo dovoljne količine lekova za pacijente na respiratoru navela je ona.

Napominje da je Srbija počela proizvodnju natrijum- hipohlorida, dezinfekcionog stredstva za radne površine, podove, što je veoma važno za bolnice.

- Uspeli smo da proizvodimo 50.000 litara dnevno natrijum hipohlorida i njegova distribucija ide odmah po prioritetnim ustanovama, kliničkim centrim i dva kliničko bolnička centra gde se leče pacijenti zaraženi korona virusom - naglasila je ona.

- Od sutra kreće distribucija alkohola (70 posto) u količini od 50.000 litara. To je veoma značajno, kao što je značajna proizvodnja maski u našim domaćim fabrikama - zaključila je ona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading