EU nam šalje četiri miliona evra za migrante!

Autor: Tanjug

Vesti

09.10.2017

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija izdvojila je dodatna četiri miliona evra kao humanitarnu pomoć Srbiji, a u cilju podrške u rešavanju problema hiljada izbeglica i potražilaca azila koji se nalaze u zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Migrantima stiže četiri miliona evra od EU

U Evropskoj komsiji kažu da će ovaj novac biti namenjen najugroženijima tokom predstojećih zimskih meseci i napominju da se komesar Stilijanides trenutno nalazi u četvrtoj poseti Srbiji, gde na terenu procenjuje humanitarnu situaciju i sa najvišim srpskim zvaničnicima, uključujući i predsednika Aleksandara Vućića i premijerku Anu Brnabić, razgovara o evropskoj humanitarnoj podršci kada su izbeglice u pitanju.

Novi projekat trebalo bi da finansira distribucijiu hrane u prihvatnim centima, obrazovne aktivnosti, kao i zaštitu najranjivijih pripadnika migrantske populacije u Srbiji pogotovo tokom nastupajućih zimskih meseci, navode u komsiji.

Dodaje se da je od 2015. godine i početka migrantske krize EU najveći donator hitne pomoći Srbiji. Pomoć Evropske komisije procenjuje se na 25 miliona evra utrošenih na hitnu pomoć u hrani, vodi, higijeni, zdravstvu i bezbednosti, kao i na tranzit izbeglih i na prijemne centre.

Istovremeno, kroz različite EU mehanizme finansiranja od 2015. godine izdvojeno je 80 miliona evra za pomoć Srbiji u cilju obezbeđenja uslova stanovanja u prihvatnim centrima, zdravstvene zaštite i drugih osnovnih potreba migranata i izbeglica, ali i za podršku lokalnim zajednicama i graničnim kontrolama.

U Evropskoj komsiji navode da je u septembru 2017. godine u Srbiji bilo registrovano više od 4.000 izbeglica i potražilaca azila, što je otprilike isti broj kao i prošle godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading