Korona se širi u Čačku! Sve krenulo od rođendanske žurke, još dvoje zaraženih, među obolelima i lekari

Autor: Blic

Vesti

20.03.2020

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radni tim za praćenje širenja koranavirusa na teritoriji Čačka saopštio je danas da su registrovana dva nova slučaja zaraze u Čačku.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Vođa ovog tima dr Aksentije Tošić, rekao je da su te dve osobe bile na 18. rođendanu, kojem je prisustvovala žena koja je zarazu donela iz Nemačke. Broj zaraženih u ovom gradu popeo se na sedam.

U Opštoj bolnici Čačak leže četiri bolesnika sa znacima upale pluća za koje se opravdano sumnja da boluju od korona virusa. Njihovi brisevi poslati su na Virusološki institut, a rezultati još uvek nisu stigli.

Podsetimo, virus je najpre otkriven kod žene iz Nemačke koja je došla na proslavu 18. rođendana u Čačku. Pretpostavlja se da je ona zararazila i doktorku Zavoda za javno zdravlje i jednog od direktora najveće fabrike u Čačku. Inficirana je i još jedna doktorka ZZJZ koja živi u Gornjem Milanovcu.

Od korona virusa oboleo je i inženjer iz Beograda koji je bio stacioniran u kampu u Pakovraću, koji je podigao kineski investitor zbog gradnje auto-puta Preljina - Požega.

Kako je saopšteno, Opšta bolnica u Čačku je završila najveći deo priprema prema obavezama proisteklim iz Odluke o vanrednom stanju i merama suzbijanja zarazne bolesti izazvane Kovidom-19. Taj, kako se navodi, ogroman posao, sastojao se u preseljenju čitavih odeljenja u smanjene kapacitete pri čemu se dobilo na novom kapacitetu za zbrinjavanje potencijalno obolelih od korona virusa.

U toku je otvaranje prijemno – trijažnog odeljenja u Opštoj bolnici, čime se mogućnost ukrštanja puteva sa obolelima od drugih bolesti prekida.

Tokom jučerašnjeg popodneva i večeri urađena je dezinfekcija bolničkog kruga i prostora oko Doma zdravlja od strane JKP "Komunalac", u organizaciji i kontroli izvođenja Zavoda za javno zdravlje.

Prijemno - trijažna ambulanta Doma zdravlja u Ljubiću registruje više obolelih nego prethodnog dana, a epidemiolozi očekuju da će ta ambulanta biti u narednim danima i više opterećena.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading