Odlučeno gde će se porađati trudnice zaražene koronavirusom!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.03.2020

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

GAK Višegradska i GAK Narodni front određene su da zbrinjavaju trudnice ukoliko postoji sumnja ili je potvrđeno da su zaražene novim koronavirusom, kaže direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović.

RepublikaFoto: youtube.com/Portal Krug
Foto: Ilustracija

On je za TV Prva naglasio da su na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja napravili protokol primanja, lečenja i porođaja trudnica sa novim koronavirusom.

- U tom protoklolu stoji da ćemo trudnice koje gravitiraju prema Beogradu prihvatati u GAK Višegradska i Narodni front. Te dve ustanove su određene kao referentne da zbrinu trudnice i da obave porođaj ukoliko imamo sumnjive ili potvrđene slučajeve koronavirusa - naglasio je on.

Navodi da GAK Višegradska ima svu neophodnu zaštitnu opremu, sredstva za dezinfekciju i urađeni su svi protokoli kako se postupa ukoliko se pojavi pacijent sa novim koronavirusom.

On je naveo da su osim protokola koji su stigli iz Instituta Batut i Ministarstva zdravlja napravili svoje interne protokole, kako se ponašati ukoliko se pojavi trudnica sa novim koronavirusom - napravljen je alternativni ulaz za takve pacijente, izolovane sobe za dijagnostiku i lečenje, kao i posebno boksovi za porođaj i kasnije sobe za oporavak.

Naglašava da je u toj zdravstvenoj ustanovi pojačana kontrola trudnica na samom ulazu, da se one na prijemu pregledaju, a zadržavaju samo one kojima je bolničko lečenje neophodno.

- Trudimo se da smanjimo broj pacijenata koji leže zbog epidemioloških razloga. Nije dokazano da su trudnice rizična grupa za oboljevanje od novog koronavirusa. Nemamo smrtne slučajeve trudnica, a nije dokazano da se infekcija prenosi sa majke na plod - rekao je Stefanović za TV Prva.

Kako kaže ta klinika spremna je za prvog pacijenta sa novim korona virusom, da će porođaj biti završen na uobičajen način, a da će beba biti izolavana na dve nedelje.

Napominje da nema dovoljno dokaza da novi korona virus može dovesti do spontanog pobačaja, ali ukoliko je reč o odmakloj trudnoći virus može dovesti do prskanja vodenjaka i prevremenog porođaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading