Šta će biti sa isplatom penzija za one penzionere koji primanja dobijaju na tekući račun?

Autor: Republika

Vesti

18.03.2020

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada priprema model isplate primanja za 1,2 miliona najstarijih koji penzije dobijaju na tekući račun, ali zbog zabrane izlaska ne mogu da napuste dom i odu do banke ili pošte.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Oko 1,2 miliona penzionera u Srbiji, koji penziju primaju preko tekućih računa, a ne na ruke, prethodnih dana je bilo zabrinuto da li će i na koji način, u situaciji kada je uvedeno vanredno stanje i zabranjeno im napuštanje domova, moći da raspolažu svojom penzijom.

Ovim povodom, u Fondu PIO ističu da će penzije svakako biti isplaćene od 25. marta, a da se upravo razmatra kako da im se ta primanja dostave, a da se pritom ne ugrozi zdravlje najstarijih sugrađana, koji su u najvećem riziku od koronavirusa.

Ustaljena dinamika

- Sigurno je da će penzije biti isplaćivane ustaljenom dinamikom i sredstva za te namene su obezbeđena. Način isplate penzija je predmet razmatranja Vlade Srbije i Fond PIO će se ponašati u skladu s preporukama koje dobijemo od kriznog štaba Vlade kako bi obezbedili potpunu zaštitu penzionera, a pritom im omogućili da raspolažu svojim penzijama - poručili su u Fondu PIO.

Kako se nezvanično saznaje, ubrzano se radi na uspostavljanju modela za isplatu, a detalji toga bi mogli biti poznati već za koji dan.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Foto: Ilustracija

Inače, tek oko 450.000 penzionera od oko 1,7 miliona koliko ih ima u Srbiji, penziju dobija na ruke, a ostali svoje penzije primaju preko tekućih računa.

Član PUPS Đuro Perić i nekadašnji predsednik Saveza penzionera Srbije kaže da su u boljoj situaciji penzioneri koji na raspolaganju imaju kartice za bankomat.

Pomoć najbližih

- Oni bi trebalo da angažuju svoje rođake ili volontere da za njih podižu novac s bankomata. S obzirom na to da se na bankomatima, prilikom podizanja novca, izdaju računi, vrlo lako mogu imati uvid u to koliko je podignuto i s kojim sredstvima raspolažu - kaže Perić i dodaje da je veći problem s onima koji novac podižu direktno na šalterima banaka i pošti. - Njima bi trebalo olakšati proces davanja ovlašćenja za dizanje penzije. Ovlašćeno lice bi, primera radi, moglo da diže penziju uz pisanu saglasnost penzionera i njegovu ličnu kartu - zaključuje Perić.

Inače, Vlada Srbije će penzionerima do 15. aprila isplatiti jednokratnu pomoć od 4.000 dinara, dok je Fond PIO korisnicima već omogućio elektronski prijem zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ostalih prava iz PIO dostavom zahteva na mejl adresu e-salter@pio.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dejan

18.03.2020 09:40

Svima preko pošte isplatiti penzije.