Slavimo Svetog Gerasima: Veruje se da ako mu uputite ove reči, SVE KREĆE NABOLJE!

Autor: Republika

Vesti

17.03.2020

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas pravoslavni vernici prema crkvenom kalendaru proslavljaju prepodobog Gerasima Jordanskog, posle čije smrti je njegov lav umro od tuge za njim.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Gerasim Jordanski je podvižništvo učio u misirskoj Tivaidi, pa je onda prešao na Jordan. Tamo je osnovao porodicu, u kojoj je imao oko 70 monaha, i koja i dan-danas postoji. Za svoj manastir, Gerasim je postavio poseban ustav.

Bio je primer svima. Uz časni post nije jeo ništa osim što se pričešćivao.

Jednom je video lava kako riče od bola, jer mu se zabio trn u nozi. Gerasim priđe, prekrsti se, i izvadi zveri trn iz noge. Lav je posle toga došao za starcem u manastir i tu ostao do smrti Gerasimove. Kada je starac umro, nedugo potom i lav svisnu od bola za njim.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Od učenika Gerasimovih najslavniji je bio sveti Kiriak Otšelnik.

Ovom velikom i poštovanom svecu danas se, prema verovanju, upućuje sledeća molitva koja, kažu, iskrenim moliocima menja život nabolje.

Molitva Gerasimu Jordanskom

Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Gerasime. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje. Amin!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading