ENPay aplikacija: Na klik do prolaska kroz naplatne stanice

Autor:

Vesti

17.03.2020

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na osnovu statističkih podataka koje smo dobili iz JP Putevi Srbije, trenutno svako treće vozilo koje prođe kroz naplatne stanice u Srbiji koristi uređaj TAG.

Foto: Promo foto
Foto ilustracija

Javno preduzeće Putevi Srbije uvelo je 2007. godine elektronsku naplatu putarine kako bi omogućio korisnicma da u što većoj meri izbegnu gužve na naplatnim rampama. Mnogi vozači su shvatili prednost korišćenja TAG-a i može se reći da je broj njegovih korisnika konstantno u porastu, a sudeći po planovima koje Putevi Srbije imaju vezano za proširenje ENP prolaznih stanica, ovaj trend će se sigurno nastaviti.

Iako je uvođenje TAG-a u velikoj meri olakšalo kretanje vozačima, činjenica je da mnogim korisnicima smeta to što su kao fizička lica prinuđeni da TAG dopunjavaju na tačno određenim prodajnim mestima lično, pri čemu se zahteva da sa sobom u trenutku dopune ponesu i uređaj koji moraju da izvade iz vozila. Ovako nefleksibilan sistem plaćanja dovodi korisnike u različite neugodne situacije kao što je npr. da ih ENP sistem na ulasku na autoput prepozna kao TAG korisnike a da im zbog nedostatka novčanih sredstava na uređaju ne dozvoli da se isključe sa autoputa, već insistira da na licu mesta dopune TAG – sa 2.000 dinara (što je minimum koji su JP Putevi Srbije propisali za dopunu na naplatnim stanicama) i sl.

Foto: Promo foto

Zbog svega navedenog vozačima je nedavno ponuđeno mnogo fleksibilnije rešenje u vidu ENPay aplikacije koja omogućava postpaid plaćanje putarine.  ENPay pomaže vozačima da kroz naplatne rampe prolaze brže i bez razmišljanja o tome koliko novca još imaju na uređaju. Jednostavno mogu trajno da zaborave na dopunjavanje TAG-a.

Šta je zapravo ENPay?

ENPay je aplikacija za mobilni telefon čija je uloga da svakog postojećeg korisnika TAG uređaja (ili onog koji to želi da postane) prebaci u „postpejd“ sistem elektronske naplate putarine.

Ono što je za to potrebno je pametni telefon sa Android ili iOS operativnim sistemom na koji treba da preuzmete i instalirate ENPay aplikaciju, da otvorite svoj korisnički nalog, ostavite lične podatke i prijavite svoju platnu karticu.

ENPay ni u kom trenutku ne pristupa podacima sa Vaše kartice, niti ih snima u svoj sistem. Prilikom registracije koristi se sistem First Data kartičarskog procesora, koji je jedan od pionira u svetu u ovoj vrsti poslovanja, a sa kojima OTP banka ima ugovor.

Sve detalje na ovu temu možete pročitati u Uslovima korišćenja, prilikom registracije korisničkog naloga. Prihvatanjem ovih uslova se praktično formira ugovor za dalje poslovanje između Vas kao korisnika i  ENPay aplikacije.

RepublikaFoto: Promo foto

ENPay aplikacija je neophodna samo za otvaranje korisničkog naloga i evidentiranje jednog ili više TAG uređaja uz taj nalog, kako bi ih sistem na naplatnim stanicama prepoznao kao ENPay korisnike. Prilikom samog prolaska kroz naplatne stanice telefon na kojem je instalirana ENPay aplikacija ne mora biti povezan na internet, ne mora čak ni biti prisutan u vozilu.

Aplikacija je samo posrednik između korisnika i TAG-a, za sve ostale detalje vezane za vožnju u ENP sistemu autoputeva nadležni su Putevi Srbije.

Putarine se fizičkim licima obračunavaju za 10-dnevne periode (tri puta u mesecu), nakon čega se putem registrovane mail adrese dostavlja račun u PDF formatu i detaljan izveštaj o potrošnji. 7 dana nakon slanja računa se vrši automatska naplata računa sa prijavljene platne kartice. Ovo korisnicima daje dovoljno vremena da se organizuju i isplaniraju svoje troškove, da prebace sredstva na karticu i sl. Kompletan izveštaj o ukupnom zaduženju, datumu i vremenu prolaska kroz navedene naplatne stanice i iznosu utrošene putarine stiže korisnicima na emejl, a svi ovi podaci su vidljivi i u samoj aplikaciji. 

Važno je napomenuti i to da je cena putarina koju ENPay korisnici plaćaju tačno u dinar u skladu sa važećim cenovnikom Puteva Srbije (npr. putarina za relaciju Beograd - Niš iznosi 900 dinara za I kategoriju vozila i upravo toliko će vam biti naplaćeno i kroz ENPay aplikaciju). Nema nikakvih skrivenih ili dodatnih troškova.

Vozači koji već poseduju pripejd TAG, a žele da instaliraju aplikaciju i uređaj počnu koristiti u postpejd sistemu, moraju TAG odneti lično na neko od distributivnih mesta ili ga poslati na adresu Neznanog junaka 3a u Beogradu, gde će se izvršiti rekonfiguracija TAG-a, koja je besplatna. Samo pri prvoj registraciji TAG-a sa platne kartice se skida 600 dinara za aktivaciju naloga, a taj iznos se potom koristi za plaćanje putarina.

Ovde je važno napomenuti da se nepotrošena sredstava koja već imate na tagu ne mogu preneti u postpaid sistem. Možete ih ili potrošiti pre slanja/donošenja na rekonfiguraciju ili ih možete  prebaciti na neki drugi prepaid tag.

U slučaju kupovine novih tagova putem ENPay aplikacije, cena je ista kao i kod svih ostalih distributera Puteva Srbije i iznosi 2022 dinara. Cena poštarine, ukoliko se prilikom kupovine odabere dostava poštom, u Srbiji je 200 dinara, a za druge zemlje se naplaćuje prema važećem cenovniku Pošte Srbije.

ENPay distributivna mesta se nalaze na teritoriji cele Srbije. Distributivni sistem je u stalnom širenju pa je korisno aktuelne informacije o njihovim adresama potražiti direktno od ENPay kanala informisanja.

ENPay trenutno razvija dodatne sisteme za podršku fizičkim i pravnim licima, brojne saradnje, akcije i pogodnosti za svoje korisnike. Trenutno je u toku akcija ENPay u saradnji sa Mastercard-om koja do kraja marta pruža korisnicima mogućnost kupovine TAG-a po znatno povoljnijoj ceni uz besplatnu dostavu.

Više detalja o radu ENPay aplikacije možete dobiti:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading