Srbi širom sveta u karantinu zbog koronavirusa

Autor: RTS, Republika

Vesti

09.03.2020

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pažljivo prati situaciju u vezi sa koronavirusom i nastoji da pruži neophodnu pomoć svim našim državljanima koji su se našli u oblastima zahvaćenim zarazom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ministar Ivica Dačić ističe da je Stejt Department obavestio da se na brodu "Velika princeza" nalazi 34 državljana Srbije, od čega je 33 članova posade i jedan putnik.

Do sada na ovom brodu je testirano 46 osoba i konstatovano da je 21 osoba zaražena, od čega je 19 članova posade.

Među njima je i jedan državljanin Srbije - Ivan Sofronijević.

Brod bi trebalo da bude usidren u Oklandu tokom dana, nakon čega će se započeti sa prebacivanjem putnika u njihove zemlje, o čemu se očekuju nove informacije, navodi Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ivica Dačić

Svi članovi posade, njih oko 1100, ostaće na brodu koji će tokom karantina biti usidren blizu obale.

Država Njujork je juče proglasila vanredno stanje i za sada nema informacija da među državljanima Srbije u SAD ima zaraženih.

Srpski državljani sa broda "Dajmond princes"

Kada je reč o našim državljanima koji su bili članovi posade broda "Dajmond Princes", od strane japanskih vlasti obavešteni smo o skorom puštanju devet državljana Srbije iz karantina u gradu Vako, ističe ministar spoljnih poslova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kruzer "Dajmond princes" na kome se pojavio koravirus

Nakon obavljenog konačnog testa i zdravstvenog pregleda, predviđeno je da budu pušteni iz karantina u tri grupe: 10. marta – 4 državljana Srbije, 12. marta – 2, 13. marta – dva državljana Srbije i jedan državljanin Crne Gore, kao i 15. marta jedan državljanin Srbije.

Državljanin Republike Srbije, član posade "Dajmond Princes", koji je iz Japana evakuisan specijalnim letom organizovanim od strane Italije, je nakon karantina 6. marta otputovao za Srbiju, navodi ministar Dačić.

Situacija u Italiji 

Ministarstvo spoljnih poslova pažljivo prati i situaciju u Italiji.

Za sada nema informacija daima zaraženih državlja Srbije u Italiji, saopštilo je Ministarstvo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading