Najveći ubica Srba! Od visokog pritiska boluje sve veći broj ljudi, čak i deca

Autor: Kurir, Republika

Lifestyle

07.03.2020

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od visokog krvnog pritiska u Srbiji boluje svaki drugi odrasli stanovnik, a oboljenje koje se nekada smatralo bolešću starih danas je sve prisutnije u drugoj i trećoj deceniji života.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osoba koja ima visok krvni pritisak najčešće nema simptome, zbog čega se arterijska hipertenzija naziva i tihim ubicom. Hipertenzija oštećuje mnoge organe, najčešće krvne sudove, zbog čega dolazi do moždanog udara, oštećenja srčanog mišića, upozorili su lekari iz zemlje i inostranstva okupljeni na Međunarodnom kongresu o hipertenziji, koji se održava u Beogradu.

Prof. dr Vesna Stojanov, predsednica Udruženja za hipertenziju Srbije, ističe da je visok krvni pritisak uzrok šloga u 70 odsto slučajeva, a gotovo u 30 odsto uzrok otkazivanja bubrega.

Ona objašnjava da sve više mladih i dece imaju taj zdravstveni problem jer su vodeći rizikofaktori stres i fizička neaktivnost, ali da problem predstavlja i slana hrana, mesne prerađevine, koje su glavni izvor soli.

Faktori rizika koji dovode do povišenog krvnog pritiska su i pušenje, alkohol, energetska pića, gazirani sokovi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading