Otkrivene nepoznate podzemne prostorije Hilandara

Autor: Mediji

Vesti

05.03.2020

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obnova objekata Hilandara koji su oštećeni u velikom požaru bliži se kraju, a ove godine počinju radovi na najosetljivijem delu manastirskog kompleksa, kažu u hilandarskoj zadužbini.

RepublikaFoto: youtube.com/ Manastir u Plužcu
Deo manastira koji je izgoreo

- Završavamo rekonstrukciju trpezarije kralja Milutina iz 14. veka, gde će poklonici uskoro sedeti za njegovim originalnim stolovima. Počinju radovi na kritičnom konaku Dohija, gde je požar izbio i koji je najteže stradao. Ove godine planiramo učvršćivanje postojećih zidova i postavljanje zaštitne metalne konstrukcije. Očekujemo da će 2022. biti obnovljene sve zgrade koje su stradale u požaru - kaže Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Hilandara.

Radovima na obnovi jugozapadnog dela Hilandara prethodila su detaljna ispitivanja. Ovaj deo manastira je dva puta goreo u 18. veku, a obnavljan je praktično na brdu ruševina.

- Izvedeni su zahtevni istraživački radovi i uklonjen sloj od šest metara šuta, da bi budući zidovi bili stabilni. Tako su otkrivene nepoznate podzemne prostorije manastira, koje će posle obnove biti prezentovane posetiocima - kaže Ranđić.

Za budućnost ostaje i rekonstrukcija živopisa u Milutinovoj trpezariji, neprocenjive umetničke vrednosti.

- Freske su rađene vrlo specifičnom tehnologijom i njihova rekonstrukcija zahteva pažljivu pripremu. Ostaje otvoreno i pitanje živopisa u paraklisima Svetog Dimitrija i Svetog Save koji su potpuno stradali u požaru - kaže Ranđić.

Požar u Manastiru Hilandar buknuo je 4. marta 2004. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading