NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD U ISTORIJI SRBIJE: Novi Sad u ropcu, a šta je sa podacima građana?!

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

04.03.2020

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Informacioni sistemi gradske uprave Novog Sada i nekoliko gradskih preduzeća hakovani su tokom vikenda, a hakeri traže otkupninu u bitkoin valuti da bi otključali sisteme.

RepublikaFoto: Tanjug
Miloš Vučević

Hakerski napad na informacioni sistem Grada za Tanjug je potvrdio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji ističe da su lični podaci Novosađana potpuno su zaštićeni.

- Ti podaci nalaze se na platformi koja nije bila predmet napada. Ovo je najveći hakerski napad na informacioni sistem gradske uprave Novi Sad i najverovatnije je izvršen iz inostranstva - izjavio je Vučević.

Informacioni sistem gradskih preduzeća i uprave, kaže Vučević, polako vraćamo u normalu.

Slučaj hakerskog napada na informacioni sistem Gradske uprave Novi Sad istražuje Bezbednosno informativna agencija (BIA). Kada se napad dogodio JP Informatika odmah je obavestila Odeljenje za visoki tehnološki kriminal, a slučaj je potom preuzela BIA.

JKP "Informatika" Novi Sad obavestila je sugrađane da su nadležne službe preduzeća uspele da pokrenu novi sistem i da rade na osposobljavanju gradskih službi.

Već od danas će naplatna mesta JKP "Informatika" Novi Sad nastaviti sa radom i biće moguće plaćati račune objedinjene naplate i vršiti ostale uplate kao i do sada.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Sa radom nastavlja Uprava za urbanizam i građani će moći da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju zbog prekida u radu, a do kraja nedelje će ponovo biti pušten u rad i video nadzor grada Novog Sada - navodi se u saopštenju.

- Ulažu se svi raspoloživi resursi kako JKP "Informatika" Novi Sad tako i grada Novog Sada da se uspostavi kontrola i na ostalim delovima informacionog sistema koji je od juče bio u prekidu zbog velikog hakerskog napada. Očekujemo brzo razrešenje uspostavljanje rada svih službi - zaključuje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading