Singidunum izbacio naše studente iz Evrope

Autor:

Vesti

03.03.2020

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija više nije punopravni član Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA). To je odlučio Bord ENQA održan 20. februara 2020. godine!

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić
Singidunum

Time je potvrđeno pisanje Srpskog telegrafa, koji je serijom tekstova upozoravao da bi mućke prilikom izdavanja akreditacije Univerzitetu Singidunum mogle da dovedu do izbacivanja iz ENQA, što znači da diplome srpskih fakulteta ne bi važile u zemljama Evropske unije.

Krajem januara, Ministarstvo prosvete je potvrdilo da je zbog Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) Srbija od punopravnog člana Evropske asocijacije stavljena u status pod praćenjem.

To je, kako je navelo ministarstvo, učinjeno da bi se ispravili nedostaci koji su uočeni u primeni evropskih standarda. Očigledno da od toga nije bilo ništa i Srbija je izgubila članstvo.

Endre Pap, rektor Singidunuma, kako je izvor Srpskog telegrafa rekao, 2013. godine je prilikom ulaska Srbije u članstvo ENQA bio predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Tada je izjavljivao da je to jedan od najvećih uspeha visokog obrazovanja u Srbiji jer će se naše diplome priznavati svugde u EU.

- Koliki je uspeh u pitanju, pokazuje i to da je od zemalja u regionu jedino Hrvatska postala punopravni član, kao i da je ovo jedna od stavki koju Srbija mora da ispuni za ulazak u EU - rekao je tada Pap.

Ministarstvo bez odgovora

Srpski telegraf je juče pokušao da od Ministarstva prosvete dobije odgovor zbog čega je dozvolilo da dođe do izbacivanja iz članstva ENQA. Međutim, do zaključenja ovog broja ministarstvo se nije oglasilo.

Direktorka Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije Jelena Kočović je priznala svojevremeno da je Singidunum ekspresno akreditovan, što se može videti i iz saopštenja ministarstva u kom ona navodi da je Singidunumu trebalo manje od tri meseca za akreditaciju, od marta do 5. juna, kada je bila sednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Primera radi, za Elektrotehnički fakultet u Beogradu, elektronski u Nišu, mašinski u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, matematički u Beogradu i Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu postupak akreditacije trajao od juna do oktobra.

ZBOG MUĆKI SA AKREDITACIJAMA, SRBIJA VIŠE NIJE ČLAN EVROPSKE ASOCIJACIJE

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uporno je odbijalo da odgovori na pitanje Srpskog telegrafa kada je Singidunum podneo zahtev za akreditaciju svoja dva studijska programa Životne sredine i održivog razvoja osnovnih i master studija. Možda je razlog bio u tome što nije želelo da pokaže kojom brzinom su akreditovani studijski programi Singidunuma.

Kršenje kodeksa sa teškim posledicama

Podsećamo, Srpski telegraf je pisao i da niko nije postavio pitanje odgovornosti Nede Bokan, doskorašnje predsednice Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), i članice ove komisije Verke Jovanović. Podsetimo, njih dve su grubo prekršile etički kodeks, zbog čega su usledile nesagledive posledice.

Bokanova i Jovanovićeva obezbedile su ekspresnu akreditaciju univerzitetu Singidunum mimo svih propisa, a da za to nisu kažnjene. Bokanova je u međuvremenu podnela ostavku na mesto predsednice iz ličnih razloga, dok se Jovanovićeva čak ni to nije udostojila da učini.

Da ministar i rukovodstvo NAT nisu ozbiljno shvatili primedbe koje je ENQA uputila Srbiji dokaz je gubljenje statusa punopravnog člana u najznačajnijoj organizaciji vezanoj za visoko obrazovanje u Evropi.

Koliko su olako shvatili njihove primedbe i sugestije i koliko se nisu potrudili da ih isprave i da pokažu i dokažu da Srbija zaslužuje da bude punopravni član ove organizacije jeste i njihovo saopštenje koje su okačili na sajtu NAT 1. marta 2020. u kom oni kažu da su zamerke koje su predstavnici ENQA uputili Srbiji "uglavnom formalnog i načelnog karaktera i da je bila samo jedna ozbiljna primedba". E. S. T.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Angela

04.03.2020 11:04

Sasvim normalno ,kako je " srozano" visoko obrazovanje. Nekada smo bili medju prvima u Evropi , na zavidnom nivou . A Sada? Češkajte se Šarčeviću i svi prethodnici njegovi sta ste uradili sa akreditacijama ,primenom (nakaradnom) BOlonjske deklaracije. Srećno Vam bilo!