Šta će biti sa našim diplomama?! Srbija izbačena iz ENQA

Autor: Srbija danas, Republika

Vesti

03.03.2020

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija više nije punopravni član Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) odlukom njihovog Borda na sednici koja je održana 20. februara 2020. godine

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srbija je zbog problema u visokom obrazovanju tokom mandata ministra prosvete Mladena Šarčevića stavljena u status "pod nadgledanjem" i od nas kao članice je traženo da otklonimo primedbe u naredne dve godine kako bismo povratili punopravno članstvo u ovoj izuzetno značajnoj instituciji vezanoj za visoko obrazovanje u Evropi.

Ministar je upravo iz tog razloga formirao iste godine Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije na čelu sa predsednikom Upravnog odbora Simom Avramovićem i direktorkom Jelenom Kočović, koje je imalo zadatak da otkloni nedostatke i povrati status punopravnog članstva Srbije u ovoj organizaciji. Oni su napravili još veći problem i još veći broj nepravilnosti i doveli do toga da je Srbija izbačena iz ENQA i doveli veliki broj mladih obrazovanih ljudi u našoj zemlji u problem.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Da ministar i rukovodstvo NAT nisu ozbiljno shvatili primedbe koje je ENQA uputila Srbiji dokaz je gubljenje statusa punopravnog člana u najznačajnijoj organizaciji vezanoj za visoko obrazovanje u Evropi. Koliko su olako shvatili njihove primedbe i sugestije i koliko se nisu potrudili da ih isprave i da pokažu i dokažu da Srbija zaslužuje da bude punopravni član ove organizacije je i njihovo saopštenje koje su okačili na sajtu NAT 1. marta 2020. u kom oni kažu da su zamerke koje su predstavnici ENQA zamerili Srbiji uglavnom formalnog i načelnog karaktera i da je bila samo jedna ozbiljna primedba. Posebno neozbiljno i sramno u njihovom saopštenju je umanjivanje značaja ovakve odluke njihovom konstatacijom da smo sada na nivou zemalja koje nisu članice EU, tj. da smo sada na nivou Albanije, Bosne, Moldavije i sličnih zemalja, a da smo do sada bili na istom nivou kao najrazvijenije zemlje Evrope.

Prvu stvar koju je NAT uradio nakon formiranja i stupanja na dužnost je drastično povećanje naknade za akreditaciju pod obrazloženjem da su im potrebna mnogo veća finansijska sredstva kako bi obezbedili samostalnost i kako bi otklonili nedostatke. Značajno su povećali troškove akreditacije, napuli sopstveni budžet, a napravili katastrofu u visokom obrazovanju.

Srpske diplome će važiti u Srbiji i svim gradovima naše zemlje, ali članstvo u ENQA omogućava da naše diploma budu priznate u zemljama Evrope. Izbacivanjem iz članstva iz Evropske asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju značajno se otežava postupak priznavanja srpskih diploma u zemljama EU jer je članstvo u ovoj organizaciji garancija kvaliteta visokog obrazovanja. Sve to je i NAT potvrdio u svoj saopštenju rekavši da će se procedura priznanja naših diploma vršiti na isti način kao i do sada, po kriterijumu ocene planova i programa po kojima su podnosioci zahteva za priznavanje diploma studirali što znači da će se gledati planovi i program koje je akreditovao NAT, a koji više nije punopravni član ENQA. Znači studijski programi koje je nepriznati NAT akreditovao treba neko u Evropi da vam akredituje.

Zašto je bitno članstvo u ENQA

Da bi neki fakultet, visoka škola ili univerzitet bili akreditovani u Srbiji moraju da dobiju akreditaciju od Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, a da bi Srbija i njene visokoškolske institucije bile akreditovane u Evropi naše Nacionalno telo za akreditaciju mora da bude akreditovano kod Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

 Zašto su nas izbacili

- ENQA je Srbiji zamerila što nam postupci akreditacije predugo traju

- Što posete recenzentskih komisija nisu duže nego traju po par sati umesto i po nekoliko dana kako bi se na terenu mogli videti svi bitni segmenti vezani za akreditaciju koje je visokoškolska ustanova pripremila.

- Možda najbitnija zamerka je da se više pažnje pridaje birokratiji nego što se stavlja akcenat na kvalitet visokog obrazovanja.

- Bitno je istaći da su nam zamerili i što nisu podjednaka prava za sve i što se primećuje da postoji dominacija malog broja institucija u postupku akreditacije dok se nečije mišljenje i ne čuje iako se proces akreditacije odnosi i na njih.

- Drugostepeni organ je Nacionalni savet, dok ENQA traži da drugostepeni organ kome se stranke u postupku mogu žaliti bude formiran u okviru NAT.

- Zamerili su i to što direktor nije osoba sa punim radnim vremenom već je i angažovana na visokoškolskoj ustanovi čime se ne može postići puna nezavisnost.

- Traženo je da se i utvrde realni troškovi akreditacionog procesa jer oni značajno opterećuju visokoškolske ustanove, tako na primer imamo recenzente koji dobiju i po 100 hiljada dinara za nekoliko sati rada, što je previše i nije realno a značajno opterećuje visokoškolsku ustanovu.

- Potrebno je da se uradi mnogo više kako bi postojali jedinstveni kriterijumi ishoda akreditacionog procesa, kako bi odluke koje donosi Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta bila podjednaka za sve učesnike u postupku akreditacije, a ne kao do sada da različita pravila važe za različite visokoškolske ustanove.

- Jedna od najvećih primedbi je i netransparentnost procesa akreditacije, što znači da postoji mogućnost da bude visok stepen korupcije. Primećeno je i da se izveštaji o akreditaciji ne objavljuju na sajtu NAT. Takođe, ne objavljuju se ni spiskovi recenzentskih komisija, kao ni kompletni zapisnici sa sednica.

Iz svega navedenog možemo videti da zamerke nisu uglavnom formalnog i načelnog karaktera i da je bila samo jedna ozbiljna primedba, kao što to NAT želi da predstavi javnosti. Iz navedenog smo videli da postoje suštinski problemi u postizanju kvaliteta visokog obrazovanja.

Dokaz da ministru nije stalo je i taj što se nije ni udostojio da odgovori na mejl koji smo mu poslali juče sa pitanjima da nam da komentar vezan za gubljenje statusa punopravnog člana Srbije u ENQA.

Skeniramo Ministarstvo prosvete

U narednim danima ćemo se baviti brojnim temama vezanim za rad Ministarstva prosvete i Nacionalnog akreditacionog tela i ukazaćemo na sve nedostatke koje naše visoko obrazovanje poseduje. Bavićemo se pitanjima transparentsnosti rada ministarstva i NAT-a, kao i pitanjima koja odatle proizilaze, a to su pitanja ličnih interesa, zaštite tajkuna, korupcije. Takođe, bavićemo se temama:

- uveravanja javnosti od strane ministarstva prosvete i NAT-a da nas neće izbaciti i da oni rade savršeno transparentsno, što se pokazalo kao netačno,

- akreditacije fakulteta i univerziteta, ko je poseduje, a ko ne i zašto ministarstvo ćuti o tome

- šta je bilo sa studentima Evropskog univerziteta i kako su oni zbrinuti

- sukoba interesa unutar Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta

- akreditacije nauke za fakultete i univerzitete

- akreditacije doktorskih studija

- ekspresne akreditacije studijskih programa Singidunuma

- reklamiranja Singidunuma za upis studenata na studijski program za koji nemaju akreditaciju

- akreditacije Elektrotehničkog fakulteta

- posedovanja bankarskih garancija

- akreditacije od strane NAT fakulteta čiji univerzitet nema akreditaciju 

I dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bori da poveća ugled Srbije u svetu obilazeći i primajući u posetu sve najznačajnije svetske lidere i predstavnike svih međunarodnih organizacije i dok se bori da preokrene poziciju Srbije u vezi pitanja Kosova od rešene u očima mnogih svetskih lidera do pozicije gde nije još ništa rešeno i gde se mišljenje Srbije itekako vrednuje i ceni, sada nakon nekoliko godina mukotrpnog rada i truda da se to promeni, i gde imamo danas jednu izuzetno pozitivnu vest koju je predsednik juče najavio, a to je povlačenje priznanja Kosova od strane Sijera Leonea i preokretanje pozicije Srbije u UN iz negativne u pozitivnu. Naše ministarstvo prosvete na čelu sa Mladenom Šarčevićem i NAT nisu bili u stanju da zadrže poziciju u organizaciji čiji smo bili punopravni član.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Angela

04.03.2020 11:24

Sasvim normalno,Kako smo "srozali visoko obrazovanje". Pogešna primena BOlonjske deklaracije i akreditacije fakulteta! A Nekada smo bili medju prvima u Evropi. Pa srećno Šarčeviću i njegovi prethodnici. Predstoji Vam velika borba.

Verica

04.03.2020 22:58

Odlicno,ostace strucnost u Srbiji,do sada su se za dzaba skolovali u Srbiji,lako a onda odlazili u svet.

DjuroModrica

05.03.2020 16:35

E pa narode, uzmite svi svoje diplome i obrisite pedu

captain_vinjak

06.03.2020 14:36

Ovo je još jedan napad na Vučića! Svi znamo da je on bio najbolji student pravnog fakulteta svih vremena, žele da ga na ovaj način diskredituju.