Pare za ambalažu dizaće se sa mašina u radnjama

Autor:

Vesti

02.03.2020

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će biti 11. zemlja u Evropi koja je uvela takozvani depozitni sistem za povraćaj plastične, staklene i metalne ambalaže. Oko načina na koji će to funkcionisati bilo je određenih nedoumica, ali su one u međuvremenu razrešene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srpski telegraf objašnjava šta sve depozitni sistem podrazumeva i kako će se sprovoditi.

Ukratko: građani će moći svu plastičnu, staklenu i metalnu ambalažu nakon upotrebe da odnesu u najbližu prodavnicu, vrate je i dobiju novac. Na svakoj ambalaži biće istaknuta cena, tako da će se tačno znati koji se iznos dobija prilikom povraćaja. Ambalaža će moći da se zameni na bilo kom prodajnom mestu, a ne samo u prodavnicama gde je kupovina obavljena, što znači da ovakav način prikupljanja otpada neće opterećivati prodavce, neće se stvarati gužve i neće biti dodatnih proceduralnih začkoljica osim jednostavnog donošenja ambalaže, ubacivanja u postavljene mašine i preuzimanja novca u vrednosti predatog otpada.

Ono što je posebno važno za građane jeste da uvođenje depozitnog sistema neće dovesti do povećanja cene bilo kog proizvoda. Naime, u depozitnom sistemu sve troškove snose direktno i isključivo proizvođači i uvoznici.

Gde sve postoji ovakav sistem

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Švedska - 1984.

Island - 1989.

Finska - 1996.

Norveška - 1999.

Danska - 2002.

Nemačka - 2003.

Estonija - 2005.

Hrvatska - 2006.

Holandija - 2005.

Litvanija - 2016.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iskustva drugih zemalja koje su uvele ovakav sistem pretočena su u zakonski predlog kojim će sve ovo kod nas biti uvedeno. Dosadašnji sistem razdvajanja otpada na licu mesta, koji je usvojen 2009. godine, i učešće građana u njemu do sada nije dao željene rezultate.

Srbija je za 11 godina probala da ide isključivo na ovaj sistem razdvajanja otpada kroz reciklažne kontejnere, međutim, pokazalo se da je put do postizanja željenog nivoa selekcije i mogućnosti ponovne upotrebe otpada jako dug i pravi efekti bi bili postignuti možda tek u narednih desetak godina.

Novi zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu na javnoj je raspravi koja se završava sutra. Sledeći korak je da bude usvojen na vladi, pa u parlamentu. Za njegovo sprovođenje biće zaduženo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, na čijem je čelu Goran Trivan. 

Podizanje ekološke svesti

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Usvajanjem ovog zakona očekujemo da očistimo Srbiju, da nemamo više otpada po rekama, da nemamo one slike divljih deponija prepunih ambalažnog otpada na sve strane, objašnjava za Srpski telegraf Filip Abramović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

On kaže i da očekuje da će uvođenje depozitnog sistema podići ekološku svest građana.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading