Đukić Dejanović: Hvala Mozzartu što podržava lečenje mališana

Autor: Republika

Vesti

25.02.2020

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija Mozzart podržala projekat udruženja „Zvončica“ i „Evropske akademije za razvojne projekte” za pomoć deci i njihovim porodicama pri lečenju od najtežih bolesti.

RepublikaFoto: Promo foto

Projekat psihološke podrške deci oboleloj od malignih i drugih retkih bolesti koji je podržala društveno odgovorna kompanija Mozzart, predstavljen je na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“. Svečanom potpisivanju ugovora o saradnji između „Evropske akademije za razvojne projekte”, udruženja „Zvončica“ i regionalnog lidera industrije igara na sreću, prisustvovala je ministarka bez porfelja Slavica Đukić Dejanović, koja je istakla da se spajanjem visoke stručnosti i dobročinstva kompanije koja je ovaj problem prepoznala, može pružiti velika psihosocijalna podška ne samo mališanima koji se bore za život, već i njihovim porodicama.

U okviru Projekta koji se realizuje u saradnji sa udruženjem roditelja dece obolele od malignih bolesti „Zvončica“, predviđeno je održavanje radionica psihološke pomoći mališanima i roditeljima koji borave u Roditeljskoj kući pri Institutu, izrada priručnika kao alata za lakše suočavanje sa bolestima, kao i niz propratnih edukativno-promotivnih aktivnosti...

Prema rečima ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, koja je pružila podršku nastojanjima da se deci oboleloj od malignih i drugih retkih bolesti omogući adekvatno psihološko osnaživanje i bolji kvalitet života tokom iscrpljujućeg lečenja, rak je kod dece izlečiv u više od 70 odsto  slučajeva.

RepublikaFoto: Promo foto

Rak jeste bolest, ali je izlečiva. Zbog važnosti rane dijagnostike, vrlo je značajna edukacija roditelja i praćenje i uočavanje najranijih simptoma, a zatim i pravovremeno obraćanje lekarima. Kada su u pitanju retke bolesti, poznat nam je podatak da u Srbiji postoji oko 500.000 osoba koje boluju od neke retke bolesti. Nažalost, 75 odsto retkih bolesti pogađa decu, jer bolest ne bira koga će i kada napasti, tako da su često meta i najmlađi. Ovi mali borci u situaciji su da vrlo rano iskuse bolno i iscrpljujuće lečenje i zato je zadatak svih nas da im omogućimo da snagom njihove čelične volje dobiju tu najznačajniju bitku. Zaposleni u Institutu za majku i dete i Udruženju „Zvončica” su prva linija podrške i vrlo značajni saborci, zbog čega je spoj struke, te humanosti i donatorstva kompanije Mozzart najvažniji u ovoj borbi. Ovo je prilika i da podstaknemo sve druge na slične plemenite poduhvate, istakla Đukić Dejanović.

Prema rečima direktorke udruženja „Zvončica“ Irine Čepinac Ban, zahvaljujući kompaniji Mozzart koja je prepoznala značaj ovakvog programa, udruženje „Zvončica” će biti u mogućnosti da unapredi pružanje psihološke podrške deci i njihovim porodicama.

Ove godine obeležavamo i značajan jubilej, 10 godina od izgradnje i otvaranja prve Roditeljske kuće u Srbiji i regionu, dok je udruženje „Zvončica“ osnovano 1992. godine. Od otvaranja do danas, u Zvončici je boravilo oko 450 porodica čija su deca pacijenti Službe za transplantaciju kostne srži i Službe za hematoonkologiju Instituta za majku i dete. Pored ostalog, ja sam mama jednog momka koji je pre više od dvadeset godina izlečen od leukemije upravo na Institutu za majku i dete. Jako nam je drago da je veliki Mozzart prepoznao jedno malo udruženje koje ima  ogromne ambicije i brojne pacijente i njihove porodice kojima je pomoć preko potrebna, objasnila je Čepinac Ban.

Misija kompanije Mozzart koja od osnivanja kontinuirano pomaže mališanima pri lečenju je da projekat „Psihološko osnaživanje dece obolele od malignih bolesti i njihovih majki“, olakša najteže momente u životu i ubrza proces oporavka svim malim, istinskim herojima.

Udruženje „Zvončica“ ima nemerljiv značaj za decu koja se leče od malignih bolesti i njihove roditelje. Oni zaista porodicama pruže toplinu doma, sa njima prolaze kroz teške trenutke i zajedno se raduju kada neko od njih nakon uspešnog izlečenja krene kući. Upravo je ta psihološka podrška ključna u najtežim momentima i verujemo da će celim porodicama, nakon uspešnog izlečenja, ubrzati povratak u normalne životne tokove, istakla je generalna direktora kompanije Mozzart Koviljka Lončar.

Na ovom humanom cilju, kompanija Mozzart udružila se sa Evropskom akademijom za razvojne projekte koja okuplja profesionalce i stručnjake iz različitih oblasti i predviđeno je da Projekat u trajanju od 12 meseci počne 1. marta 2020. godine.

Direktor najveće dečje bolnice u regionu Doc. dr Radoje Simić, zaključio je da u sistemu edukacije lekara, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika i saradnika treba stalno ukazivati da je stručno medicinskog znanje primarno, ali da topla i ohrabrujuća reč i postupci empatije podižu nivo uspešnosti i kvaliteta lečenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading