Lončar: Ne može niko da garantuje da virus neće doći u Srbiju, ali mi smo apsolutno spremni da reagujemo

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.02.2020

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Apsolutno nema mesta za paniku, koja počinje da se širi zbog novog koronavirusa", poručio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je istakao da je situacija u Srbiji daleko od alarmantne.

RepublikaFoto: youtube.com/ Tanjug News Agency official
Zlatibor Lončar

Lončar je za RTS objasnio da u ovom momentu, prema najnovijim podacima, u Americi ima 26 miliona obolelih od sezonskog gripa, a od toga 14.000 umrlih, dok se zaraženi novim koronavirusom u 98 odsto slučajeva izleče bez ikakvih posledica.

- Problem imaju samo stariji muškarci koji imaju još neka dodatna oboljenja. Kod mladih ljudi, srednjih godina i dece virus prođe i da ne znaju da su imali koronavirus - rekao je Lončar.

To, naglasio je, ne znači da će se nadležni opustiti.

- Sve mere koje preduzimamo, radimo da bismo se spremili da odradimo ono što struka nalaže. Iz tog razloga su naši svakodnevni sastanci i konsultacije sa strukom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i ljudima koji imaju iskustva - rekao je Lončar.

Upozorava da ne može država umesto građana da pere ruke ili izbegava odlazak u zatvorene prostore gde ima puno ljudi.

- Mi se bacamo na globalnu politiku, na teorije zavere, ali nećemo da krenemo od sebe, da kažemo šta mi treba konkretno da uradimo u ovom slučaju. Država radi svoj deo posla, ali molim građane da odrade ono što je zbog njih, zbog sebe i svoje dece - ističe Lončar.

Ministar je naglasio da se kontrolišu ljudi koji dolaze iz Kine, kao i građani koji se vraćaju iz Italije.

- Postoje različiti algoritmi koje morate da ispoštujete. Tačno znate, kada se te stvari ukrste, ko je interesantan, a ko ne. Nemojte da očekujemo da će neko nekoga da juri da ga pregleda. Stvar je da vidimo šta mi možemo da uradimo - kaže Lončar.

Apeluje na građane da ne idu bez preke potrebe u područja gde ima gripa.

- Ako ste već bili, bar budite toliko odgovorni, pa ispoštujte mere koje preporučujemo. Javite se najbližem Zavodu za javno zdravlje, recite da ste bili i ako imate simptome. Izbegavajte kontakt sa ljudima. Nemojte ići sa gomilom ljudi, a ne znate da li ste dobili virus ili ne. Možda vama ne bude ništa, ali možda kod neke starije osobe dođe do posledica - objašnjava Lončar.

Apeluje i na medije da ne šire dezinformacije i lažne vesti.

- Ne može niko da garantuje da virus neće doći u Srbiju ili da će doći danas, sutra, prekosutra... Ali, sve ostalo zavisi od nas. Apsolutno smo spremni, ali dosta toga zavisi od reakcije - zaključio je Lončar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pa ja sam stariji muškarac

25.02.2020 10:15

Mera zatvaranja granica u uslovima kada migranti ni ne dolaze na granične prelaze, nego se bez kontrole slobodno šećkaju, naravno da neće doneti efekat. Dakle katastrofa u najavi. Idem da kupim grudnjak kod Nene, budući da maske verovatno nema ni za leka, biće dobar kao dve maske.