(VIDEO) OPREZ! Oglasi za trgovinu ljudima na društvenim mrežama kriju se iza OVIH haštagova, svako može biti ŽRTVA!

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

20.02.2020

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javnost je šokirala informacija o razotkrivanju lanca trgovine ljudima u okviru kojeg se hiljade fotografija devojaka sa procenom vrednosti njihovih tela našlo na Instagramu. Sagovornici Pinka ističu da to nije ništa novo i da trgovci belim robljem vrlo smišljeno koriste društvene mreže.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uz fotografiju devojke, koja je objavljena na Instagramu, stajao je i poziv na pregovore o kupovini, a nakon toga je ova društvena mreža uklonila 703 ovakva naloga. 

To, kako kaže Maja Raković iz Biroa za brobu protiv trgovine ljudima, nije usamljen slučaj, jer su društvene mreže i sajber prostor generalno idealno mesto za kriminalne grupe koje se bave trgovinom ljudima za potrebe seksualne ili radne eksploatacije.

Oglasi za "prodaju" žena i devojaka kriju se iza haštaga "mejdfortransfers", "mejdforsejl", "forsejl".

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Maja Raković

U Gvineji je novinar slučano otkrio jednu takvu mrežu sa haštagom "4sejl". Devojčica od 16 godina spasena je na taj način jer je slučajno, trežeći nešto da kupi, naišao na oglas Afrikanka, čista, lepa, uredna, a koji aludira da je reč o trgovini ljudima - kaže ona.

Prema njenim rečima, na fotografijama su devojke lepe, našminkane, ali se iza te šminke krije ogroman strah.

- Sam proces trgovine ljudima nosi i određenu psiho-fizičku ucenu i zlostavljanje i veliki strah. Kada vrbuju žrtvu za svrhe seksualne eksploatacije, prvo joj oduzimaju dokumenta, a to je jedan vid psihičkog zlostavljanja i rušenja svih humanih normi i prava – naglasila je Raković.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Katarina Matić

Katarina Matić, psihoterapeut, kaže da različita svetska kao i domaća istraživanja, iako imaju različite statističke pokazatelje, ukazuju na jedinstveni prifil ličnosti kod ovakvih devojaka.

 - Najčešće je to jedna mentalna insuficijencija, rana iskustva traumatizacije i zlostavljanja u okviru primarne porodice, jedan stav nepoverenja u odnosu na svet i okolinu. Povećana anksioznost i strah koji se javljaju kod ovakvih devojaka. Neretko dolaze iz vrlo siromašnih socijalnih sredina i nižeg suobrazovnog statusa – dodala je Matić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading