Centar za socijalni rad u Alibunaru znao da su deca napuštena: Zbog brojnih propusta protiv direktora se sprema krivična prijava

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

19.02.2020

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktora Centra za socijalni rad u Alibunaru biće razrešen a protiv njega i drugih odgovornih biće podnete krivične prijave zbog propusta u nepružanju pomoći deci iz Novog Kozjaka koja su bez oca i majke živeli u trošnoj kući bez struje.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Deca su bila ostavljena sama

- Na osnovu utvrđenog Кomisija konstatuje da će se protiv odgovornog lica Centra – direktora i stručnih radnika inicirati postupak krivične odgovornosti, da će biti naloženo direktoru da utvrdi odgovornost zaposlenih – stručnih radnika i da će biti iniciran postupak pred Etičkim odborom Кomore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika - saopštio je pokrajinski sekretarijat za socijalni rad:

- Pored postupaka krivične odgovornost Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

Sačinjen je zapisnik i izveštaja, koji je pokrajinskom sekretaru inspekcija dostavila danas, a u njemu se navodi 5 propusta:

1. U zaštiti dece je izostala potpuna i odgovarajuća porodičnopravna reakcija organa starateljstva – Centra za socijalni rad Alibunar,

2. Osim pristupima pravima iz oblasti materijalne podrške (novčana socijalna pomoć), nisu kontinuirano praćene potrebe dece te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva

3.  Uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece

4. Direktor Centra za socijalni rad “1.Mart“ za opštinu Alibunar u Alibunaru nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa članom 

3. Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika utvrđena članom 41. Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem “maloletno lice (dete)……jeste korisnik …, kada mu je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja…..“

5. Direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima – stručnim radnicima.

Najstarije dete ima samo 16 godina

Prošle nedelje, u sredu, objavljena je priča o šestoro mališana iz Novog Kozjaka, koji sami žive u trošnoj kući u kojoj nema ni grejanja, ni struje. Sami zarađuju da se prehrane, sami peru veš, kuvaju a pritom najstariji među njima ima 16 godina. Majka ih je ostavila, trudna je sa drugim čovekom, a otac je u zatvoru.

Priča o bratu koji živi sa 5 sestara pokrenula je odmah reakcije nadležnih, pa su sutradan obišli Centar za socijalni rad u Alibunaru i decu u Novom Kozjaku.

Odmah je bilo jasno da su u Centru načinjeni propusti. Nadležni u Centru su znali da majka o njima ne brine iako je obećala da hoće, ali su ih prepustili da brinu sami o sebi.

U Centru su znali da majka ne brine o deci

I sam direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević bio je upoznat sa svim tim ali o tome nije obavestio nadležne na višim pozicijama. Pritom, iako su utvrdili da majka nije ispoštovala obećanje da će se vratiti deci, Centar nije preduzeo mere da se deca zbrinu.

- Mi smo primetili da majka decu zanemruje i zapušta, a pošto je cilj da deca žive u prirodnim porodičnim uslovima mi smo dali sve od sebe da se stvore bolje uslovi da ona bude sa njima. Ona nam je uvek davala izjavu i ja sam bio prisutan kada je davala izjavu, da će ona da bude sa njima i da se od subote vraća kod njih. Na osnovu te izjave mi smo joj organizovali uslove, kupila joj je opština novi "smederevac" da bi joj bilo toplo, obezbedili drva - ispričao je između ostalog Prebiračević.

Porodica je duže vreme bila na evidenciji Centra za socijalni rad

U Centru je odmah u četvrtak pokrenut stručni i inspekcisjki nadzor. Preliminarni rezultati  odmah su ukazali na propuste u radu ove ustanove. Saopšteno je da je utvrđeno da se porodica već duže vreme nalazi na evidenciji Centra, po više osnova.

- Takođe je konstatovano da od 20. januara kada je majka poslednji put bila u Centru za socijalni rad Alibunar ne postoje saznanja o stanju u porodici, te su zbog toga konstatovani propusti u radu Centra i utvrđene pogrešne procene u radu sa porodicom  - saopštio je prošle nedelje sekretarijat.

Šestoro dece u noći između četvrtka i petka smešteno je u Dečije selo u Sremskoj Kamenici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Brka

19.02.2020 13:44

I treba. Ima dosta propusta kod rada centara za socijalni rad.