Žozef Borel: Radi se na imenovanju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Autor: Tanjug

Vesti

16.02.2020

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel potvrdio je da se radi na imenovanju specijalnog predstavnika ili izaslanika koji će se direktno baviti dijalogom između Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Ap photo
Žozep Borel

- Nama je potreban neko ko zna region, ko je iskusni diplomata i spreman je da se angažuje. Ovo je posao koji zahteva angažovanje 24 časa dnevno, i to svaki dan. Nije ovo pitanje koje se tretira samo u toku jednog vikenda - izjavio je Borel za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Minhenu gde učestvuje u radu Minhenske bezbednosne konferencije.

Šef diplomatije EU nije želeo da spominje ime osobe koja će se baviti pitanjima u regionu. Međutim na pitanje da li će ta osoba biti iz Slovačke, on je odgovorio sa "možda".

Slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak je najozbiljniji kandidat za budućeg EU predstavnika ili izaslanika, a on je za RSE potvrdio da "ima nekoliko ponuda koje analizira, te će javnost blagovremeno obavestiti o tome", ali nije želeo da potvrdi da ove ponude podrazumevaju njegovo ponovno angažovanje na Balkanu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žozep Borel

Borel je istakao da dijalog između Srbije i Kosova nema alternativu, ali da to zahteva angažovanje svih strana.

- Dijalog teba da se odvija među njima. Mi ga nećemo diktirati. Oni treba da razgovaraju međusobno kako bi postigli sporazum među sobom. Mi im možemo pomoći, možemo im se pridružiti, možemo davati podsticaje, ali mi ne možemo zauzeti mesta niti Srba niti Kosovara - poručio je Borel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Žika

16.02.2020 12:57

Miroslava Lajčaka ne pamtimo po dobru.