APEL ELEKTRANAMA ŠIROM SRBIJE: Upalite grejanje SMRZAVAMO SE!

Vesti

04.10.2017

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani koji se greju preko toplana i ove godine su izvukli deblji kraj. Dok su TA peći odavno uključene na jedinicu, a iz dimnjaka već uveliko kulja dim, ljudi koji cele godine plaćaju centralno grejanje se smrzavaju.

RepublikaFoto: ST/REPUBLIKA
Smrzavanje na poslu

Radijatori su hladni, čekaonice u domovima zdravlja pune, ali u elektranama širom Srbije već godinama pričaju istu priču.

7.000 prosečan mesečni račun

- Grejna sezona počinje 15. oktobra. Ipak, od 1. do 14. oktobra objekti će se grejati ako u poslednjoj prognozi prethodnog dana srednja dnevna temperatura bude 12 stepeni - objašnjavaju u "Beogradskim elektranama".

NASLEĐENA PRAVILA

Način na koji se izračunava srednja temperatura jasan je samo meteorolozima, ono što građani znaju jeste da im je na jutarnjih 11 stepeni neophodno grejanje, a da dva-tri sata maksimalne temperature od 20 stepeni nije dovoljno da zagreje sobe u stanu. Čini se da je došlo krajnje vreme da gradovi u Srbiji promene pravila snabdevanja toplotom energijom i da bar ujutro i uveče na sat-dva zagreju stanove.

Sa ovom idejom slaže se i Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača.

- To zajedničko grejanje i deljenje sudbine je jedna nasleđena situacija na koju građani ne mogu da utiču, ali možda je vreme za reviziju takvih odluka jer se klima poslednjih godina znatno promenila. Pravila o početku grejne sezone sredinom oktobra nasleđena su iz vremena kada je klima bila predvidiva, a kako to danas nije slučaj, lokalne samouprave bi trebalo da budu malo fleksibilnije - kaže Nikolić.

NAJGORE DECI I STARIMA

On smatra da bi početak sezone mogao da se pomeri na 1. oktobar, a da se već od sredine septembra radijatori zagreju ukoliko je to potrebno.

Otkako su sredinom septembra krenule niže temperature, najgore je starijim ljudima i roditeljima male dece koji su prinuđeni da se dogrevaju grejalicama i klimama.

- Cele godine plaćamo grejanje 7.000 dinara, a sad kad nam je potrebno, ne uključuju ga. Deca su nam se porazboljevala, pa moramo da uključimo grejalice, koje nam podižu račun za struju za nekoliko hiljada dinara. Umesto da nam rade radijatori koje smo već platili, mi za zagrevanje koristimo struju, što je sramota - kaže Tanja Ilić, majka dvoje dece.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading