Reforme u obrazovanju: Ko ne upiše dete u srednju školu platiće žestoku kaznu, a spremaju se i novine u školama

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.02.2020

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se ozvaniči da je srednje obrazovanje obavezno, roditelji čija deca budu bežala od toga biće debelo udareni po džepu

RepublikaFoto: Tanjug
Ministar prosvete najavio je oštre kazne za roditelje koji ne upušu decu

Srednja škola u Srbiji biće obavezna, a onim roditeljima učenika koji ne ispune ovu obavezu sleduje kazna po džepu do 100.000 dinara!

Ovo je otkrio za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da je Nacrtom strategije obrazovanja 2030. predviđeno da srednje obrazovanje bude obavezno u našoj zemlji.

- Kad će ono zvanično postati obavezno, zavisi od toga kad će doći do promene Ustava, zato što u Ustavu stoji odredba da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno. Za one koji ne budu upisali srednju školu biće predviđene kazne. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji odbijaju da upišu dete u osnovnu školu, a kad srednje obrazovanje postane obavezno, kazne će biti slične. Prvo idu opomene, a potom novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara - upozorio je Šarčević.

ZA RODITELJE OSNOVACA PLATIĆE OD 5.000 DO 100.000 DINARA

- onome ko ne upiše dete u predškolsko
- onome ko ne upiše dete u osnovnu školu
- ako dete ne pohađa nastavu redovno
- ako roditelji u roku od 48 sati od izostanka ne obaveste školu o sprečenosti deteta da dolazi
- ako roditelji ne opravdaju izostanke u roku od osam dana
- onome ko se posle poziva škole ne uključi u vaspitni rad s detetom
- ukoliko je učenik nasilan prema vršnjacima

Ministar je naveo da se radi i na uvođenju dvogodišnjeg srednjeg obrazovanja, i to za oko 40 zanimanja, među kojima su viljuškar i servirka.

Planira se i uvođenje dvogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja 

On je podsetio da 95 odsto dece upisuje srednju školu, a pošto očekuju da će dvogodišnji ciklusi obrazovanja privući učenike iz marginalizovanih grupa, ima još posla. - Mreža učeničkih domova je dobra, ali nije još 100 odsto završena. Ako dete koje živi u Surdulici želi neki profil u Leskovcu, mora mu se omogućiti da bude smešteno u domu u tom gradu. Takođe, ima još da se poradi na organizovanom prevozu - objasnio je ministar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Andja

11.03.2020 14:45

Нисам глупљу ствар чула! Ако 95% ђака иде у средњу школу, чему обавезна средња школа? Мислим да само основна школа треба да буде обавезна. Чак ни предшколско не би требало да буде обавезно. Ни ја нисам ишла у предшколско и шта ми фали. У основној сам била ђак генерације, у гимназији сам 5,00, а оца су ми тужили јер ме није уписао у предшколско.