Nov način lečenja: RAK DOJKE U SRBIJI SE VIŠE NEĆE OPERISATI!

Autor: Republika

Vesti

04.10.2017

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šansu za nov način lečenja raka dojke, koji podrazumeva izbegavanje operativnog zahvata, u narednih desetak dana dobiće 100 žena registrovanih u Institutu za onkologiju i u KBC Bežanijska kosa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nov metod lečenja se vrši vakcinom i tabletama

Nova terapija uključuje korišćenje tablete, a nakon toga se analizom procenjuje da li pacijentkinja može da primi vakcinu koja ubija ćelije tumora kako bi izbegla operaciju.

Naime, kako piše Blic, juče je održan sastanak tima stručnjaka zajedno s direktorima Onkološke hirurgije na Bežanijskoj kosi i Onkološke dnevne klinike, pa se za desetak dana očekuje i regrutacija pacijentkinja nakon zvaničnih dogovora sa etičkim komisijama i agencijom za lekove.

Dr Stefan Stefanović, predsednik Internacionalnog instituta za medicinsku diplomatiju IMDI i koordinator nemačko-srpskog konzorcijuma za karcinom dojke, koji je deo tima, pojašnjava da će pacijentkinje u drugoj fazi dobiti ili nova antitela ili vakcinu od dizajniranih T ćelija (podtip belih krvnih zrnaca koji je u stanju da prepozna ćelije tumora i ubije ih).

Terapija će biti u Srbiji, a merenje u Nemačkoj. Posle prve faze lečenja u dve klinike u Beogradu, vakcinacija će se kasnije obavljati i u Nišu, rekao je dr Stefan Stefanović.

Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od raka dojke. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod pacijentkinja u našoj zemlji od kojeg umre 4.600 žena godišnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading