Nezdravi sastojci izazivaju KANCER i poremećaje, a proizvođači ih masovno koriste: Najkritičniji ČIPS, KEKS i ČOKOLADA!

Autor: zastitnikpotrosaca.rs, Republika

Vesti

09.02.2020

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od aprila 2021. godine nijedna namirnica neće smeti da sadrži više od dva grama transmasnih kiselina na 100 grama masti, predviđa zakon koji je izglasan u Evropskom parlamentu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evropska unija ograničila je zakonom upotrebu transmasnih kiselina u hrani. Tako će u svim zemljama članicama od aprila sledeće godine njihova količina biti ograničena na dva grama na 100 grama masti.

Njihova upotreba je veoma rasprostranjena jer su pre svega jeftine i dugotrajne, pa ih proizvođači hrane masovno koriste. Ima ih u proizvodima koji sadrže margarin, ali i u čipsu, keksu, pomfritu, čokoladi, prženoj hrani, pecivima...

Dokazano je da su veoma nezdrave i da posebno imaju negativan efekat na kardiovaskularni sistem i jedan su od glavnih uzroka gojaznosti.

Kako ih prepoznati

Na pitanje kako da potrošači prepoznaju proizvod koji sadrži ovaj opaki sastojak nutricionista Jovana Srejić savetuje:

- Na svakoj deklaraciji ili u sastavu proizvoda obično stoji "sadrži hidrogenizovane biljne masnoće".

Kada to pročitate, znajte da to nije zdravo, niti preporučljivo u ishrani jer je to oznaka za transmasne kiseline.

Bolesti srca

Neke od država članica EU, poput Danske, Mađarske, Austrije i Slovenije, već su donele zakonsko ograničenje o udelu transmasti, a Evropski parlament je još 2016. usvojio rezoluciju kojom podržava takve mere. Danska se s ovim problemom suočila još 2003. i posle samo tri godine primene propisa broj smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti počeo je da opada.

U poslednjih deset godina ta zemlja ima najveći pad obolelih od srčanih bolesti u EU. Tome nije doprinelo samo zakonsko ograničenje već i kvalitetno sprovedena kampanja kojom je javnost obaveštena o štetnosti hrane s visokim udelom transmasnih kiselina.

 

Članica odbora za zaštitu životne sredine u Evropskom parlamentu Biljana Borzan, koja je učestvovala u izradi zakona o ograničavanju transmasnih kiselina, kaže da je zadovoljna odlukom.

- Proizvođači i uvoznici hrane imaju još godinu i po dana da se pripreme za nova pravila. Za Hrvatsku je ovo odlična vest jer se četvrtina svih smrtnih slučajeva pripisuje rizicima povezanima s ishranom - kaže ona.

- Naši građani znatno više od proseka EU umiru od bolesti srca, raka, moždanog udara i dijabetesa, što su bolesti koje se povezuju s prekomernim unosom transmasti - rekla je dr Biljana Borzan, citirajući podatke iz nedavno objavljenog izveštaja o stanju zdravlja i zdravstva u EU, gde je u proseku oko 15 odsto odraslih osoba gojazno.

Gde ima transmasti:

* slatkiši
* grickalice
* pomfrit iz friteze
* kokice iz mikrotalasne
* margarini

Šta izaziva svakodnevni unos transmasti:

* alergije
* probleme sa varenjem
* poremećaje nivoa šećera i masti u krvi
* kardiovaskularna oboljenja
* kancere
* dijabetes
* poremećaje nervnog sistema

Problem gojaznosti

S viškom kilograma se sve više bore i deca i mladi i zbog toga je, kako se navodi, potrebno mnogo više raditi na preventivi, što podrazumeva i nametanje zahteva prehrambenoj industriji.

 

 

- Nažalost, većina građana uopšte i ne zna šta su, odnosno kako na zdravlje deluju transmasti - upozorila je Borzanova i istakla da je istraživanje pokazalo kako svega četvrtina ispitanika smatra da imaju negativan efekt na zdravlje, 52 odsto ne zna ili nema stav o ovom pitanju, a najveće razočaranje je to što 22 odsto građana misli da pozitivno utiču na zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading