Gordana Čomić na udaru DS! ON je jedino stao na njenu stranu: Treba da se ponose njom, a ne da se stide!

Autor: Mediji, Republika

Vesti

08.02.2020

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narodna poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić ovih dana je u centru pažnje, i to zbog odluke da ode na zasedanje Skupštine Srbije uprkos odluci partije da se bojkotuje rad parlamenta.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Prava žena pre svega: Gordana Čomić

Ona je o ovoj odluci, kao i o bojkotu izbora govorila u intervjuu za "Kurir".

*Da li se, posle svega, kajete što ste prekinuli bojkot rada parlamenta?

- Ne. Politika je veština dijaloga, umeće skupljanja ljudi da zajedno donosite odluke koje su dobre po mnoge druge ljude, po društvo u celini. Do mene je bilo da podnesem predloge zakona kojima bi posle sledećih izbora manje zastupljenog pola bilo 40 odsto svuda, jer nema razvoja Srbije bez žena Srbije. Na predsednici Narodne skupštine i saglasnosti predsednika njene stranke je bila odluka hoće li to biti na dnevnom redu. Jedno bez drugog ne može i ne može biti dobrih promena za žene ako za to ne glasaju sve stranke i većina muškaraca. Tako institucije vode promene. Do mene je, kao opozicije, da budem u pravu, odgovornost odlučivanja je na vladajućoj većini. Neminovno je da onda obrazlažem sopstvene predloge na sednici i učestvujem u dijalogu, to je zajednički napor čiji sam ja samo deo.

*Ipak, zbog vašeg poteza zasedao je i Etički odbor DS, koji je doneo preporuku da budete isključeni iz stranke. Kako to vidite?

- Vidim kao odluku kojom treba da snosim posledice rešavanja sopstvene etičke dileme između dve odluke DS, jedne o borbi za zastupljenost žena i druge o bojkotu Skupštine. I ja sam je rešila i sve ću posledice snositi rado i sa osmehom i sa budućim pogledom na najmanje 100 žena u Narodnoj skupštini i najmanje 40 odsto svuda u lokalnim skupštinama.

*SZS definitivno bojkotuje izbore. Šta su, po vama, prednosti, a šta mane bojkota?

- Procene o prednostima i manama rade se pre donošenja odluka, a kad je odluka doneta, ona se ima sprovoditi. Nema dijaloga o ishodima bojkota sa onima od kojih se traži podrška, pa se tu bojkot kao sredstvo ne razlikuje od izbora kao sredstva za promene, ali toga nema, za sada. Biće verovatno.

Borba za bolji položaj žena je bitnija od članstva u stranci

- Odluka o tome da podnesem predloge zakona kojima se kvota za reprezentativnost žena menja na 40 odsto nema veze sa bojkotom izbora bilo koga, niti se donete odluke o bojkotu ogovaraju, one se sprovode. Jedina posledica biće da ćemo gledati najmanje 100 žena u Narodnoj skupštini i 40 odsto svuda, jer je predsednica Narodne skupštine odlučila da to bude na dnevnom redu, a da institucionalni dijalog da podršku takvoj odluci, dobroj po sve u Srbiji, i žene i muškarce. Borba za bolji položaj žena i smanjivanje nepravdi kao i rad na institucionalnom dijalogu su vredni svega. Neke žene koje inače ne bi imale priliku za političku borbu sad će je imati, stvorena je u instituciji i vredno je biti deo toga - izjavila je Gordana Čomić u intervjuu za list "Danas".

*Lider Dveri Boško Obradović brutalno je izvređao bivšeg predsednika DS Dragoljuba Mićunovića, nakon čega su neke demokrate zatražile i da DS izađe iz SZS. Kako ste vi videli taj Obradovićev potez, a kako reakciju vrha DS na to?

- Očekivanu od pokreta ideološki netrpeljivog prema evropskoj politici DS, a komunikacijski s odlukom da često imitira vlast, nadajući se valjda njihovim biračima koji vole cipelarenje DS. Mi smo na sve to dobrovoljno pristali ulažući naš politički identitet u grupaciju koju čine sve naše bivše demokrate i pokret Dveri.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac nije baš najbolje podneo odluku Čomićeve da bojkotuje izbore, pa je poručio da je to što je Gordana Čomić nakratko prekinula bojkot parlamenta zbog predloga o učešću žena na izbornim listama, loš primer za članove stranke i građana.

Ponašanje rukovodstva DS i stranačkih organa u slučaju "Čomić" najoštrije kritikuje Dragoljub Mićunović. On jza Politiku kaže da je predlog etičkog odmora skandalozan.

- Protiv nekog ko je toliko bio u Demokratskoj stranci, ko je toliko uradio za DS... Ali ono što je najvažnije, njih ne zanima sadržaj,  da je to ipak jedan prilog politici DS, da se veći broj žena uključi u parlament, i trebalo bi da se ponose time, ne vidim šta je neetičko u ponašanju Čomićeve – rekao je Mićunović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ela

08.02.2020 19:08

I ono sto je dobro, njima ne valja!