Epidemiolog Tiodorović: Srbija ima i opremu i iskustvo za borbu protiv koronavirusa! Šokiran sam naslovnom stranom "Danasa"!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.02.2020

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima i opremu i stručnjake i razrađen sistem da pravovremeno reaguje i predupredi pojavu ozbiljnije epidemije u slučaju da novi koronavirus stigne u našu zemlju, izjavio je danas epidemiolog, profesor doktor Branislav Tiodorović

RepublikaFoto: youtube.com/ TVKopernikus
Branislav Tiodorović

On je tu izjavu dao nakon što je dnevni list Danas na osnovu razgovora sa njim izašao sa naslovnom stranom na kojoj stoji da "Srbija nema lekove, ni opremu za korona virus".

Tiodorović kaže da šokiran tom naslovnom stranom i ističe naslov ne odgovara tekstu, koji je objavljen u tom dnevnom listu.

- Mislim da to ne doprinosi normalnom obaveštavanju javnosti - naveo je Tiodorović i dodao da su ekipe koje se nalaze na svim graničnim prelazima dobro opremljene, edukovane i iskusne.

Foto: Republika
Naslovna strana Danasa

Spremni su, ističe, da obave svoju glavnu dužnost, a to je rano otkrivanje, prepoznavanje obolenja, upućivanje takvih osoba u infektivne klinike, ali i da se izoluju zdrave osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima dok ne prođe period inkubacije od 14 dana.

- Iskustvo me naučilo da je svaka epidemija ili pandemija ne samo medicinski već ekonomski, socijalni, psihološki, ali i politički problem. Ne samo kod nas već i šire. Gledajući po mediijima i novi koronavirus postaje politički problem. To nije dobro - naveo je Tiodorović u izjavi novinarima.

Foto: Ilustracija

Zdravstveni sistem Srbije, ističe ovaj stručnjak sa referencama koje izlaze van granica Srbije, ima veliko iskustvo u raznim epidemijama i pandemijama.

Potpuno je, kaže, razrađen sistem kako će reagovati ukoliko novi korona virus stigne i u našu zemlju.

- Nismo bez iskustva i nije tačno da nemamo odgovarajuću opremu u ovom trenutku i ono što je neophodno da se predupredi pojava ozbiljnije epidemije - rekao je Tiodorović novinarima u Nišu.

On je naglasio da je i Svetska zdravstvena organizacija pohvalila Srbiju da je uradila sve kako bi se sprečilo širenje virusa, ali i preduzela odgovarajuće mere ukoliko se virus pojavi u našoj zemlji.

Preporuke kako građani koji putuju u Kinu i turisti koji stižu iz te zemlje treba da se ponašaju već je dao Institut Batut, odnosno SZO.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Tiodorović navodi da su poznati algoritmi kako se obaveštava javnost, građani kako treba da se štite.

- Normalno je da razmišljamo kao da je moguće da će se možda i kod nas pojaviti sumnja na obolenje, pa čak i oboljenje od novog korona virusa, jer smo deo sveta - istakao je on.

Podseća da SZO nije predvidela da se obustavi kretanje ljudi i robe i da bi to bio pogrešan potez u ovom trenutku, jer bi dovelo do ilegalnih prelazaka umesto da prelaze tamo gde treba i gde se mogu kontrolisati.

- Potrebno je oprez, efikasan, savestan rad, ali nikako panika - zaključio je Tiodorović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading